Viime vuoden voitokkain ravihevonen taisteli hätäleikkauksessa elämästään – raumalaisomistaja uskoo paluuseen: "Eiköhän vielä jouduta kirjoittamaan paksua tekstiä hevosesta nimeltä Callela Einstein"

Callela Einstein toipuu nyt jo hyvää vauhtia. Osaomistaja Harri Uusi-Marttila uskoo, että ruuna palaa vielä kaviourille entisessä loistossaan.

| Päivitetty

Oli keskiviikkopäivä, kun Harri Uusi-Marttila ajoi Raumalta Helsinkiin nähdäkseen hevosen silmät. 500 kilometrin reissu kannatti. Uusi-Marttila näki silmissä kirkkauden. Se kertoi, että elämä voittaa.

– Voi tuntua ihmeelliseltä, että ajan hevosen takia Helsinkiin, mutta se oli mun juttuni, mistä pystyin näkemään, voiko se hyvin. Kun hevonen ei voi hyvin, silmät ovat sameat ja harmaat. Mulle oli iso helpotus nähdä, että se oli palautumassa ennalleen, Uusi-Marttila sanoo.

Viikin Hevossairaalan putkiaitauksessa ei seissyt toipumassa ihan mikä tahansa hevonen. Elävien kirjoihin oli palannut Callela Einstein, Suomen vuoden 2019 voitokkain ravihevonen.

Hevonen on enemmän kuin perheenjäsen

Kolme päivää aiemmin Uusi-Marttila, Callela Einsteinin raumalainen osaomistaja sai sokeeraavan puhelun. Uusi-Marttila oli juuri paria minuuttia aiemmin silmäillyt Lahden Suur-Hollola-ajojen listoja ja pohtinut, pääsisiköhän 6-vuotias lämminverinen ruuna eturiviin näyttämään vauhtiaan. Ei päässyt.

Hevosen hoitaja Heidi Taipale soitti Turusta. Callela Einsteinia lähdettiin kiidättämään hätäleikkaukseen Helsinkiin ähkyn takia. Henki olisi käytännössä kolikonheiton varassa.

– Mahdollisuus selvitä oli 50–50, koska vika oli ohutsuolessa. Jos tukkeuma olisi ollut paksusuolessa, sauma olisi ollut 25 prosenttia parempi, Uusi-Marttila kertoo.

Uusi-Marttila jäi odottamaan puhelua Viikin sairaalasta. Jos se tulisi liian pian, se tarkoittaisi, että lääkärit pyytävät lupaa hevosen lopettamiseen.

– Ne olivat sitten pitkiä tunteja. Ei voinut muuta kuin rättiä vääntää kuivaksi, kun samaan aikaan oli vitutuskäyrä korkealla ja tippa linssissä.

Uusi-Marttilan mukaan hevosesta tulee kuin perhettä, enemmänkin. Omat lapset kasvavat, lähtevät kotoa ja liitävät elämässä lopulta omilla siivillään.

Hevoset jäävät. Harri ja hänen vaimonsa pitävät tilallaan Lapissa hyvää huolta yli 20-vuotiaista entisistä kilpahevosista, jotka saavat nauttia eläkepäivistään hamaan loppuun saakka.

– Hevonen on sinun valvovien silmiesi alla 24/7. Ei se osaa itse hakea kauralesettä tai heiniä. Siitä tulee enemmän kuin perheenjäsen, vaikka ei niin saisi sanoa. Aamulla ensimmäiseksi ja illalla viimeiseksi täytyy katsoa, että sillä on kaikki hyvin.

Suoli kuin ilmapallo, joka ei räjähtänyt

Viisi tuntia ja 20 minuuttia oli kulunut, kun lääkäri vihdoin soitti. Uusi-Marttila oli tuolla välin selvittänyt, että ähkyoperaatio voi kestää 6–7 tuntia. Uutiset olivat kuitenkin hyviä. Callela Einstein selvisi leikkauksesta.

Hengenvaarallisessa tilassa yksi ongelma oli johtanut toiseen. Uusi-Marttilan mukaan Callela Einsteinin suoli oli kiertynyt yhdestä kohtaa, vähän matkan päähän tullut tukkeuma ja pieni kaasuntumakin.

Suoli venyi kuin ilmapallo,mutta ei kuitenkaan onneksi räjähtänyt. Lääkärit saivat suolen jälleen toimimaan sitä katkaisematta.Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että kipulääke tuli tarpeeseen paitsi neljän tikkikerroksen, myös suolen supistelun takia.

– Suoli vastaa kipulääkkeeseen supistamalla. Sillä tavalla tyhjää suolta pidetään niin sanotusti hengissä, Uusi-Marttila kertoo.

Callela Einsteinin ähkyn syy jäi hämärän peittoon. Selityksiä voivat olla esimerkiksi väärä ruoka ja stressi, mutta lääkärien veikkaus oli pitkä hellejakso. Viikin sairaalaan oli tuotu samana päivänä samasta syystä 6–7 muutakin hevosta, kun yleensä ähkypotilaita on 1–2 kuukaudessa.

Nuppineulamaiseksi muuttunut Callela Einsteinin karva vihjasi nestehukasta.

– Hevonen ei osaa juoda helteillä sitä kolmea kertaa enemmän kuin tarvitsisi. Kun sille tulee nestevajausta, tavara ei liiku suolessa ja voi tehdä tällaista, Uusi-Marttila toteaa.

Vahva kytkös Raumaan

Samalla kun Callela Einstein alkoi toipua, puhelin pirisi kiivaasti Viikin eläinsairaalassa. Muun muassa Helsingin Sanomat halusi tietää tähtihevosen tilasta.

Kun Uusi-Marttila päätti kertoa Callela Einsteinin kuulumisista sosiaalisessa mediassa, päivitykset keräsivät satoja tsemppipeukkuja. Suur-Hollola-ajoissa hän muistelee yli 30 ihmisen tulleen juttelemaan hevosen voinnista.

Callela Einstein kiinnostaa tietysti menestyksen, mutta vielä enemmän sen tarinan takia. Se on poikkeuksellinen hevonen. Nykyään Callela Einsteinilla on vahva kytkös Raumaan, sillä sen omistavat paikalliset yritykset Kontion Konditoria Oy ja Smokewalley Oy.

Niiden taustalta taas löytyvät muun muassa Uusi-Marttilan vaimo Saija ja Kivikylän Kotipalvaamon toimitusjohtaja Jari Laihonen.

Ei annettu piikkiä, annettiin mahdollisuus

Kallelan Oriasemalla Kalannissa kasvaneen hevosen meno näytti kuitenkin vielä kolmevuotiaana siltä, ettei siitä tule ravihevosta.

Isokokoisen, yli 170 senttiä korkean hevosen etupolvet olivat niin sanotusti loppu. Valmentaja Harri Koivunen oli Callela Einsteinin kanssa kuulemassa lääkäriä Tampereella ja soitti lausunnosta Uusi-Marttilalle.

Koivunen kysyi, annetaanko viimeinen piikki, mutta Uusi-Marttila päätti, että annetaan mahdollisuus.

Callela Einstein vietiin toipumaan Kokemäelle Minna Rampan hevoskuntoutuskeskukseen, missä se nytkin toipuu leikkauksesta. Yllätys oli melkoinen, kun hevosta puolen vuoden päästä alettiin taas ajattaa.

– Jälki on ollut sen jälkeen voitosta voittoon. Eihän tässä paljon muuta ole tullut kuin ykkössijoja, Uusi-Marttila naurahtaa.

Callela Einstein kirjautti vuonna 2019 27 lähdössä 15 voittoa, 5 kakkosijaa ja 2 kolmossijaa. Tämäkin vuosi alkoi reilut 45 000 euroa palkintorahaa tiennanneelta ruunalta lupaavasti.

– Jos tämä hevonen olisi saanut olla terve, niin sehän olisi heittämällä Suomen ykköstason hevonen. Nytkin se meni koronatauon jälkeen 2100 metriä aikaan 12,5, joita ei kymmentä enempää Suomessa vuodessa tule. Se on niin kovaa valuuttaa, että kirjoilla pitäisi olla 200 000 euroa rahaakin, Uusi-Marttila pudottelee.

Ensi vuonna luvassa paksua tekstiä

Nyt Callela Einstein viettää päiviään Kokemäellä noin 10 kertaa 10 metrin kokoisessa hiekkatarhassa. Seurana käyskentelee poni, mutta Callela Einstein ottaa tikkiensä kanssa rauhallisesti.

– Se on yliviisas hevonen. Se ei riehu, koska tietää olevansa toipilas. Tavallinen hevonenhan sekoaisi ihan täysin, kun pääsisi viikon seisomisen jälkeen laitumelle ja tekisi kaiken mitä maapallolla voi tehdä, Uusi-Marttila hymähtää.

Sen lisäksi, että Callela Einstein on fiksu, se on hyvällä tavalla jääräpäinen.

– Sillä on niin kova pää, ettei se osaa hävitä. Luonne on aivan loistava, Uusi-Marttila hehkuttaa.

Juuri Callela Einsteinin luonteen ja tarinan takia lappilainen uskoo, että hevonen palaa vielä voittajaksi.

Leikkauksesta on kulunut nyt kaksi viikkoa. Melassiveden jälkeen ruokakin alkoi maistua. Maanantaina Callela Einstein sai niin sanotut isot hakaset pois mahansa alta.

Seuraavien kuukausien aikana Callela Einsteinin rasitusta nostetaan asteittain talutuskävelystä vesijuoksumattoon ja hiljalleen kärryjen vetoon. Huippuhevoset ovat tulleet vastaavan leikkauksen jälkeen takaisin noin 4–5 kuukaudessa.

Uusi-Marttila vakuuttaa, ettei näe mitään ongelmaa Callela Einsteinin paluussa voittokulkuun.

– Se on niin kova taistelija. Jos kaikki menee niin kuin tähän asti, niin kyllä se kuuluu vielä Suomen toppiin ja tulee näyttämään mikä on hevosiaan. Tämä vuosi saattaa olla tässä, mutta eiköhän ensi vuonna jouduta vielä kirjoittamaan paksua tekstiä hevosesta nimeltä Callela Einstein.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut