Vili Saarijärvi mukana kaupassa, joka siirsi NHL-supertähden New Yorkiin

Vili Saarijärven NHL-oikeudet liikkuivat Patrick Kanen kaupassa. Kuva: Kimmo Mäkeläinen

Lukossa Suomen mestaruuden voittanut puolustaja Vili Saarijärvi päätyi osaksi NHL-kauppaa, joka siirsi Chicago Blackhawksin seuralegendan Patrick Kanen New York Rangersiin.

Kyseessä oli kolmen seuran triangelikauppa, joka rakennettiin Kanen ympärille. Yhteensä 16 kautta Blackhawksia edustaneen Kanen sopimus umpeutuu keväällä, ja hän sai mahdollisuuden siirtyä loppukaudeksi muualle.

Kanella oli sopimuksessaan siirron estävä pykälä, mutta hän hyväksyi uudeksi työnantajakseen Rangersin.

Chicago sai kaupassa Rangersilta toisen ja neljännen kierroksen varausvuorot sekä farmiliiga AHL:ssä pelanneen puolustaja Andy Welinskin. Rangers puolestaan sai Kanen lisäksi AHL-puolustaja Cooper Zechin.

Kolmantena seurana kauppaan liittyi Arizona Coyotes, joka omisti Saarijärven NHL-oikeudet. Se suostui ottamaan maksettavakseen neljänneksen Kanen 10,5 miljoonan dollarin palkasta. Puolet palkasta jää Chicagon maksettavaksi.

Arizona sai kaupassa Rangersin kolmannen kierroksen varausvuoron vuodelle 2025 ja antoi Saarijärven oikeudet Chicagolle.

Saarijärvi, 25, on alkujaan Detroit Red Wingsin vuoden 2015 kolmannen kierroksen varaus. Hän solmi tuolloin kolmen vuoden NHL-sopimuksen Red Wingsin kanssa ja tuli kaupatuksi Arizonaan marraskuussa 2019, mutta ei ole pelannut urallaan yhtään NHL-peliä.

Kaudet 2020–22 Lukkoa edustanut puolustaja pelaa tällä kaudella Sveitsin pääsarjassa SCL Tigersin joukkueessa. Hän on kerännyt 49 otteluun tehot 11+22=33 ja on sarjassa puolustajien pistepörssissä viidentenä.