Voimallakin voi laukoa – näin lähtee väkivahvan ME-miehen "penkkivoimalämäri"

Voimaharjoittelu on osa jääkiekkoilijan arkea – tai ainakin sen pitäisi olla – ympäri vuoden. Kuva: JP Mikola

Yli 400 kilon penkkituloksestaan tunnettu Fredrik Smulter myöntää oheisessa jutussa, että "penkkivoimalla ei välttämättä tee jääkiekossa yhtään mitään".

Sen sijaan voimaharjoittelu on kiekkoilijalle elinehto. Siinäkin Smulter vannoo ennemmin tasaisen tekemisen kuin äkkinäisen rykimisen nimiin.

– On parempi treenata vähän ympäri vuoden kuin paljon yhden lyhyen jakson aikana eli hullutella kesä ja rikkoa paikkansa. Voima ei tule hulluttelemalla, voima tulee ajattelemalla, Smulter sanoo.

Smulterilla on jääkiekkoilija-veljensä ja vaasalaislähtöisen Oskar Osalan kautta tiivis kytkös kiekkoiluun. Rautatangon lisäksi komposiittimaila pysyy myös omissa käsissä.

Instagramissa Superhurri-nimellä tunnettu Smulter lähetti esimerkin siitä, mitä hän kutsuu "penkkivoimalaukaukseksi".
 


– Nykyään perinteinen lyöntilaukaus ei edes ole enää niin käytetty. Sitä ei oikeastaan enää edes niin tarvita. Samalla mailat ovat muuttuneet niin, että heikommillakin voimilla pystyy laukomaan lujaa, Smulter vertaa.

Aktiiviuransa lopettanut, mutta edelleen määrätietoisesti harjoitteleva Smulter on penkkipunnerruksen nelinkertainen maailmanmestari vuosilta 2009, 2012, 2014 ja 2015.

Vuonna 2014 hän voitti superraskaan sarjan maailmanmestaruuden punnertamalla 400 kilon maailmanennätystuloksen. Seuraavana vuonna MM-lavalla voimapesä paransi ME-lukemikseen 401 kg.

Oheisilla Helsingin Sanomien ja Iltalehden videoilla Smulter näyttää, miten penkkipunnerruksen kuuluu mennä teknisesti oikein tehtynä.