Vuorio ei pienentäisi maalivahtien varusteita Suomessa

Maalivahdit torjuvat NHL:ssä tällä kaudella pienemmillä patjoilla kuin viime kaudella. Lukon maalivahtivalmentaja Mikael Vuorio ei olisi lähtenyt pienentämään maalivahtien varusteita, varsinkaan polvisuojia.


– Mitä noita klippejä NHL:stä on katsonut, niin polvisuojat vaikuttavat aika lyhkäisiltä. Loukkaantumisriski kasvaa koko ajan, Vuorio huomauttaa.


Patjat pienenivät NHL:ssä täksi kaudeksi niin, että patjan polven yläpuolelle osa saa peittää enää vain 45 prosenttia polven keskikohdasta reiden yläosaan mitatusta matkasta. Se tarkoitti useiden senttien lyhennystä maalivahtien patjoihin.


– Ainakaan pituuteen ei saisi enää koskea. Jos pitää lyhentää, niin mieluummin sitten leveyttä kuin pituutta. Saa nähdä, miten NHL reagoi, kun ensimmäisen kerran kiekko teloo jonkun polven.


Mieluumin tuomarilinjaa
kireämmäksi


Hjallis Harkimo totesi STT:lle, että myös SM-liigan pitäisi pienentää maalivahtien varusteita, koska sarjassa tehdään liian vähän maaleja.

– Minun mielestäni ne muutokset, jotka on hyvä tehdä NHL:ssä, olisi hyvä tehdä myös Suomessa. Kyllä ne pitäisi tehdä koko maailmassa, kun ne tehdään, Harkimo sanoi.

Liigassakin omalla peliurallaan torjuneen Vuorion mielestä varusteiden pienentäminen lisäisi turhaan loukkaantumisriskiä, koska maalimäärät eivät välttämättä edes lisääntyisi.


– Jalkojen välistä maalimäärään keskityttäisiin varmaan enemmän. Veetä (torjuntatyyli) ei saisi niin hyvin kiinni kuin nykymitoilla.


– Toinen puoli on se, että maalivahdit tulisivat sitten ketterämmäksi ja nopeammiksi. Ainakin viimeksi, kun varusteita pienennettiin, kävi niin, Vuorio muistuttaa.


Hänen mielestään pitäisi ensisijaisesti miettiä, miten maalipaikkoja saadaan lisää, jos maalimääriä halutaan nostaa.


– Tuomarilinjaa tarkennettiin, mutta onko se sitten pysynyt niin tiukkana kuin aluksi? Se on yksi mikä vaikuttaisi. Ylivoimalla tehdään jo nyt iso osa maaleista.


– Maalien suurentaminen taas tekisi jo kiekosta eri lajin.


Vähämaalinenkin voi
olla viihdyttävää


Bostonin maalivahti Tuukka Rask ihmetteli Urheilusanomissa, miksi maalimääriä ylipäätään pitää nostaa.


– En tiedä, mitä ne haluavat, takaisin 1980-luvulle jolloin pelit päättyivät 6–4? Rask kysyi.


Vuorio on Jussi Markkasen kanssa samoilla linjoilla siitä, että isot maalimäärät eivät aina tee pelistä viihdyttävää, vaan vauhti ja tilanteet.


– Itse näkee pelin hyvänä, vaikka se päättyisi 1–0. Riippuu aina vähän keneltä kysyy. Tässä on varmasti erilaisia mielipiteitä, niin monta kuin on vastaajiakin.

Lauantain Länsi-Suomessa lisää asiaa maalivahtien varusteita.