Westerholmin potkusta ei pidempää pelikieltoa: ruotsalainen saa pelata huomenna Lukossa

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Lukon Pathrik Westerholmille yhden ottelun pelikiellon viime perjantain Sport-ottelussa tapahtuneesta potkaisemisesta.

Ruotsalaishyökkääjä ei pelannut lauantaina, kun Lukko kaatoi HPK:n Raumalla. Näin hän saa pelata huomenna, kun Lukko kohtaa HIFK:n Helsingissä.

Tässä Liigan kurinpitodelegaation perustelut yhden ottelun pannalle:

"Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Sportin maalinedustatilanteessa kiekko tulee jäässä mahallaan olevan maalivahdin kainalon alta näkyviin. Westerholm, jonka maila on tilanteessa sidottuna, havaitsee kiekon ja potkaisee heilahtavalla potkuliikkeellä kiekkoa osuen ensin luistimellaan kiekkoon ja sen jälkeen maalivahtia kainaloon.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että jääkiekossa pelataan kiekkoa monesti myös luistimilla. Kiekon pelaaminen suoranaisesti luistimella potkaisemalla on harvinaisempaa, mutta sinänsä sääntöjen mukaan sallittua. Toisaalta vastustajan potkaiseminen ja sen yrittäminen on kielletty säännöissä. Pelatessaan kiekkoa potkaisemalla pelaaja on vastuussa siitä, ettei hänen luistimensa osu vastustajaan ottaen huomioon sen, että kiekon pelaaminen luistimella potkaisemalla aiheuttaa aina merkittävän riskin vastustajan vahingoittumisesta. Edellä lausutun perusteella kurinpitodelegaatio toteaa, että kiekkoa potkaistaessa tulee teko suorittaa siten, ettei potkaisu osu vastustajaan.

Edellä todetuilla perusteilla kurinpitodelegaatio katsoo, että Westerholmin kiekon pelaaminen potkaisemalla on säännön 152 tarkoittama ottelurangaistuksen arvoinen sääntörike, koska potkaisu osuu myös jäässä olevaa maalivahtia kainaloon.

Kurinpitodelegaatio toteaa lisäksi, että tekoa ei ole syytä arvioida ei-potkaisuksi, vaikka potku osuu ensiksi kiekkoon. Pelitilanteen ja potkun suorittamistapa huomioiden kurinpitodelegaatio katsoo, että tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus ja oikea seuraus on yhden ottelun pelikielto."