Winter Warin skaalattu sarja peruttiin järjestäjien uhkailun takia – perustaja kertoo myös, miksi on kuoppaamassa suositun crossfit-tapahtuman

Hannu Pajari myöntää, että vaikka Winter War vetää Tampere Areenan täyteen, tapahtuma alkoi ottaa enemmän kuin antaa.

Vuodesta 2013 järjestetty Winter War on ottanut Suomen crossfitkalenterissa paikkansa tapahtumana, joka vetää tammi-helmikuun vaihteessa yhtenä viikonloppuna Tampere Areenan täyteen.

Kilpailunjohtaja Hannu Pajari kertoo, että tänäkin vuonna 2500-paikkainen halli on ennakkoon loppuunmyyty.

Kahtena viime vuonna Winter War on lähetetty suorana Ilta-Sanomien netissä IS-TV:ssä. Ensimmäisenä vuonna katsojia oli Pajarin mukaan noin 15 000, viime vuonna tuplamäärä.

Sekään ei riittänyt turvaamaan Winter Warin tulevaisuutta. Pajari vahvistaa Länsi-Suomelle, että tämän vuoden kilpailu on ainakin toistaiseksi viimeinen Winter War.

– Ei ole näkyvissä tilannetta, että jatkoa tulisi, mutta tietenkään kaikkea ei haluta tulevaisuudelta myöskään sulkea, Pajari sanoo.

Kun Pajari polkaisi tapahtuman pystyyn kahdeksan vuotta sitten, se veti tamperelaiseen teollisuushalliin tuhatkunta ihmistä.

Sen jälkeen kerran Messukeskuksessa järjestetty, mutta Tampere Areenalle kotiutunut kilpailu on kasvanut sen verran isoksi, että järjestäjäorganisaation on täytynyt miettiä omia rajojaan.

Winter Warin taustajoukkojen ydintiimissä on käytännössä kolme henkilöä, joista Pajari vastaa 80-prosenttisesti tuotannosta.

– Jokaisen on täytynyt priorisoida oman elämänsä steppejä. Tapahtuman tuottamiseen menee nykyään jo niin paljon aikaa, että ei enää kohtaa, mitä se antaa ja mitä se vie, Pajari kertoo.

Uudistunut kisakalenteri tuonut haasteensa

Yksi iso syy Winter Warin todennäköiselle kuoppaamiselle on taloudellinen.

– Skabaa on tehty alusta asti rakkaudesta lajiin hengessä, eikä se ole ikinä jättänyt mitään viivan alle, Pajari paljastaa.

Tampereen kaupunki on päättänyt purkaa nykyisen hallin parin seuraavan vuoden sisällä. Winter Warin on vaikea löytää Tampereelta tarpeeksi isoja tiloja ilman, että kustannukset moninkertaistuvat.

Lisäksi crossfitin kansainvälisen kisakalenterin muutos on tuonut Winter Warille omat ongelmansa.

Taustalla on viime vuonna CrossFit Gamesien karsintasysteemiin tullut muutos. CrossFit Games on Yhdysvalloissa järjestettävä lajin ykköskilpailu.

Aikaisempi alueellinen Regionals-karsinta on pirstaloitunut niin kutsutuiksi Sanctionals-kisoiksi. Sanctionalsit ovat ikäänkuin karsintaturnauksia, joita järjestetään vuoden 2020 aikana lähes 30.

– Gamesien muutokset ovat aiheuttaneet sen, että jäämme välikäteen. Emme ole ihan pikkukisa, mutta emme kansainvälinen karsintakisakaan, Pajari toteaa.

Maailmanlaajuisesti järjestetään siis lähes joka viikonloppu profiiliaan nostavia kisoja, jotka houkuttelevat niin sponsoreita kuin Suomen kovimpia urheilijoitakin.

– Ne syövät isompien firmojen budjetit. Tänä vuonna meillä oli jo kumppanuuksien kanssa suuria vaikeuksia, Pajari myöntää.

Pajari ei innostu ajatuksesta, että joku muu jatkaisi Winter Warin perinnettä kenties jollain toisella paikkakunnalla.

– Emme ole rekisteröineet nimimerkkiä, mutta tulemme kyllä vahvasti ilmoittamaan itsemme irti, jos joku muu alkaa Winter Waria järjestää. En mielelläni näkisi, että joku muu menee pilaamaan sen, mitä olemme kahdeksan vuoden aikana rakentaneet.

Kympin sakki Suhosen kiikarissa

Winter Warissa on mukana raumalaisedustusta tänäkin vuonna, sillä Crossfit East Turkua edustava Jan-Peter Suhonen selviytyi 32 kisaajan miesten yleiseen sarjaan.

– Winter War on aina ollut itselle kauden pääkisa. Periaatteessa valmistautuminen tämän vuoden kisaan alkoi heti viime vuoden Winter Warin ja pienen levon jälkeen, Suhonen kertoo.

Winter War järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2013, kun Suhonen 18-vuotiaana aloitteli lajia Mikko Ojalan salilla. Opiskelut veivät miehen Turkuun, mutta crossfit täyttää edelleen vapaa-ajan.

Suhonen on ollut Winter Warissa mukana kahdesti. Sijoitukset ovat olleet 28. ja 15.

– Nyt olisi tarkoitus taas parantaa. Ei ehkä ihan podiumille, mutta kympin sakkiinkin pääseminen olisi siistiä.

Suhonen toivoo, että lajilistalta löytyy mahdollisimman vähän kestävyyttä ja paljon toistoja vaativia lajeja.

– Olen aina ollut vähän räjähtävämpi ja sprinttityylisempi. Kaikki sopii, mikä vaatii taitoa, on se sitten painonnostoa tai voimistelua.

Skaalattu sarja peruttiin uhkailun takia

Winter Warissa ei järjestetä tänä vuonna ollenkaan niin sanottua skaalattua sarjaa. Winter War tiedotti Facebook-sivuillaan päätöksestä, joka aiheutti kiivasta keskustelua harrastajien keskuudessa.

– Winter War -organisaatiota sekä urheilijoita kohtaan on vuoden 2020 skaalatun sarjan osalta kohdistettu niin paljon asiatonta käytöstä, perättömiä väittämiä sekä uhkailua, että tästä johtuen olemme päättäneet perua koko sarjan tulevasta kilpailusta, järjestäjien tiedotteessa todettiin.

Tiedotteessa avattiin myös skaalatun sarjan tarkoitusta. Se on alunperin tuotu mukaan kilpailuun tarjoamaan kilpailumahdollisuus urheilijoille, joiden kunto- ja taitotaso eivät riitä osallistumaan yleiseen sarjaan.

Siksi skaalatun sarjan säännöissä on tiettyjä rajoituksia. Sarjaan eivät saa osallistua urheilijat, jotka ovat kilpailleet suomalaisen crossfitin ykköskorin kilpailussa tai joilla on top5-sijoituksia kansallisissa kisoissa.

Länsi-Suomen tietojen mukaan Winter Warin järjestäjien saamien uhkauksien taustalla oli urheilijan sulkeminen sarjasta ja siitä kimmastuminen.

Järjestäjien tiedotteessa kerrottiin, ettei kisaorganisaatiolla ole mahdollisuuta tarkistaa kaikkien urheilijoiden taustoja.

Tiedotteen lopussa linjattiin, ettei Winter Warista kommentoida asiaa enempää. Länsi-Suomen tavoittama kilpailunjohtaja Hannu Pajari lisää kuitenkin jotain.

– Kun homma menee niin pitkälle, että meitä järjestäjiä aletaan henkilökohtaisesti uhkailemaan, niin ei ole sen arvoista. Skaalatun sarjan alkuperäinen tarkoitus oli tuottaa positiivisia fiiliksiä ja kokemuksia harrastajille, Pajari kommentoi.

Hän korostaa, että päätös perumisesta ei ollut mitenkään helppo.

– Yksi iso syy, miksi päädyimme tähän ratkaisuun oli, ettei tämä tapaus varjostaisi kisaviikonloppua. Näimme niin, että kaiken tämän jälkeen, mitä netissä ja ovien takana meidän suuntaamme tapahtui, olisi ollut nähtävissä, että sarjan ympärillä olisi voinut tapahtua lieveilmiöitä ja urheilijoiden mustamaalaamista, Pajari sanoo.

Yksi kilpailijoista, joka sai karsintojen kautta paikan skaalattuun sarjaan, oli raumalainen Jani Jalonen.

– Alkuun harmitti vietävästi, kun olisi vielä vanhemmalla iällä päässyt kisoihin. Mutta toki tässä sen vaiheen yli on jo päässyt, ja onneksi tässä on vain harrastelemisesta kysymys, Jalonen kommentoi.

Jalonen kertoo harrastaneensa crossfitiä viitisen vuotta ja treenaavansa 5–6 kertaa viikossa, mutta ei varsinaisesti valmistautunut skaalatun sarjan kilpailuun.

– Ne kolme viikkoa, jotka tein karsintoja, olivat tosin aika paljon vain urheilua, lepäilyä ja tankkaamista, hän kertoo.

Hän on kuitenkin lähdössä Tampereelle nauttimaan kisoista ja tunnelmasta.

– Toki viikonlopusta tulee nyt rennompi, kun ei tarvitse tatamille mennä, Jalonen naurahtaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut