Yksi Rauman vanhimmista urheiluseuroista on pohtinut jopa nimensä muuttamista, mutta 110 vuoden historiaa ei haluta rikkoa

Rauman Naisvoimistelijoissa liikkuvat kaikki vauvasta vaariin. Yksi Rauman vanhimmista urheiluseuroista on merkittävä massojen liikuttaja, joka juhlii nyt 110-vuotista taivaltaan.

Lauantaina 110-vuotista taivaltaan juhlivalla Rauman Naisvoimistelijoilla on takanaan kehittämisen vuosikymmen.

Kymmenen vuoden aikana on toteutettu erilaisia kehittämisprojekteja, kuten sähköistetty seuran hallintoa ja kehitetty valmennusta.

– Punaisena lankana seurassa on kuitenkin laadukas toiminta, joka vaatii jatkuvaa työtä, puheenjohtaja Mari Lätti huomauttaa.

Rauman Naisvoimistelijat on yksi kaupungin suurseuroista ja yksi vanhimmista seuroista. Syksystä kevääseen ulottuvalla toimintakaudella seura liikuttaa 800–900 ihmistä.

– Suomen menestyminen joukkuevoimistelussa on tukenut lajin nostetta, seuran viestintävastaava Marja Mäntynen toteaa.

Vaikka seuran harrastajamäärät ovat komeat, aivan koronaa edeltävissä luvuissa ei silti vielä olla. Lapset ovat jo löytäneet salille entiseen malliin, mutta aikuisten harrastamisessa on vielä kirittävää.

Salitilanne tyydyttää

Rauman salitilanteeseen Lätti ja Mäntynen ovat tyytyväisiä. Vaikka kaupungista on purettu saleja ja esimerkiksi Karin kampus ei vielä ole valmis, on seura saanut tarvitsemansa vuorot.

Lisäksi Lätin mukaan Rauman salimaksut ovat ihan kohtuullisella tasolla, ainakin kun vertaa moneen muuhun kaupunkiin. Toki on niitäkin kaupunkeja, joissa lapset saavat harrastaa maksutta.

Seuralla on vuoroja seitsemässä salissa. Lisäksi yksi ryhmä on käynyt syksyllä Lähdepellon kuntoportaissa.

Naisvoimistelijat sanoo liikuttavansa ihmisiä vauvasta vaariin. On liikkaria, satutanssia, keijukarkeloita, perheryhmiä, tanssia, joukkuevoimistelua ja aikuisten ryhmäliikuntaa. Harrastajaryhmien lisäksi seuralla on yhdeksän kilparyhmää joukkuevoimistelussa ja tanssissa.

Kaksikko iloitsee siitä, että syksyllä aloitti kaksi uutta kilparyhmää eli 2014–15 syntyneiden tanssiryhmä ja 2016–17 syntyneiden joukkuevoimisteluryhmä.

Vaikka seuran nimi on Naisvoimistelijat, pyritään liikunnan pariin saamaan eri sukupuolet. Monet ryhmät ovatkin avoimia kaikille.

– Visiomme ja tahtotilamme on, että miehiä saataisiin entistä enemmän mukaan. Erityisesti perheliikunnassa heitä onkin jo mukana, Mäntynen kertoo.

Mäntysen ja Lätin mukaan seurassa on joskus jopa mietitty nimen muuttamista. Mutta kun nimellä on 110 vuoden historia, ei muutosta ole haluttu lähteä tekemään.

Ohjaajia omista

Noin 1 000 ihmisen liikuttaminen vaatii sekä henkilöstöä että varoja. Seuralla on yksi palkattu henkilö eli toimistosihteeri.

– Toiseenkin palkattuun olisi tarvetta, mutta raha on yksi este. Olemme halunneet pitää harrastusmaksut mahdollisimman maltillisina, Mäntynen sanoo.

Toki kilpailupuoli ja tanssi kustantavat osallistujilta enemmän, mutta perusharrastuspuolella on haluttu pitää matalaa kynnystä. Esimerkiksi aikuisten kausikortilla saa osallistua niin monen harrastusryhmään ja -kertaan kuin ehtii ja haluaa.

Tärkeä varainhankintamuoto ovat näytökset. Seuralla on vuosittain kolme näytöstä: joulunäytös ja kaksi kevätnäytöstä.

Ison määrän liikuttamiseen tarvitaan myös paljon valmentajia ja ohjaajia. Syksyllä alkavan kauden ryhmien valmentajien rekrytointi aloitetaan jo keväällä. Esimerkiksi OKL on hyvä ohjaajalähde.

Moni valmentaja ja ohjaaja on seuran omia kasvatteja. Ensin on harrastettu itse voimistelua tai tanssia ja sitten on siirrytty valmennuspuolelle. Monet vielä aktiivisesti harjoittelevat toimivat myös apuvalmentajina.

– Seuraamme mahtuu monia tähtipolkuja, Lätti mainitsee.

Rauma-salissa juhlitaan

Tähtipolkuja on myös lauantaina Rauma-salissa nähtävän juhlanäytöksen nimi. Ihan niin isosti ei nyt juhlita kuin 100-vuotisjuhlia kymmenen vuotta sitten, mutta komeasti kuitenkin.

Juhlassa esiintyy entisten voimistelijoiden ryhmiä, ”liitännäisryhmät” Opeksi ja Opelia, seuran valmennusryhmät, soolotanssija Ruut Vuola sekä muutama harrasteryhmä.

Juhlanäytös alkaa kello 16. Ovelta saattaa vielä saada lippuja, mutta lupaamaan Mäntynen ja Lätti eivät lähde.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut