Yleisön paluu saa jopa nauttimaan, kun jää taklauksen alle vastustajan fanikatsomon edessä – "Eroa kuin yöllä ja päivällä"

Vili Saarijärven mielestä yleisön edessä pelataan ihan eri peliä.

Lukko on pelannut toistaiseksi kolme liigapeliä, ja kahdessa niistä katsomo on ollut loppuunmyyty. Siis niin loppuunmyyty, kuin koronarajoitukset ovat mahdollistaneet.

Yleisö on myös ollut yksi alkukauden puheenaiheista.

Esimerkiksi keskiviikon HIFK–Lukko-pelin jälkeisissä haastatteluissa joukkueiden päävalmentajat Ville Peltonen ja Marko Virtanen sekä HIFK:n kapteeni Teemu Tallberg puhuivat vähintään yhtä paljon yleisöstä kuin pelistä.

Jo syksyn ensimmäiset kierrokset ovat näyttäneet, miten merkittävä elementti otteluista pitkään puuttui.

– Kyllä se on oikeasti ihan eri peliä, jos miettii vaikka viime kautta. Pelin laatu ja tunne ovat ihan erilaiset, varsinkin tunne, Lukon puolustaja Vili Saarijärvi luonnehtii.

– Jos nyt vastustajan pakki menee päädystä hakemaan kiekkoa, ja Raumam Boja aloittaa oooooooooo-huutonsa... ja kun se taklaus sitten jysähtää. Se vaan sattuu enemmän.

Eikä sekään välttämättä haittaa.

Jääskän taklauksen jälkeen mukava fiilis

Saarijärvi nostaa esiin yhden hetken keskiviikon ottelusta. Hän jäi HIFK:n Juha Jääskän taklauksen alle, mutta tapahtuma piirtyi mieleen positiivisena muistona.

– Jääskä taklasi, ja otin sen vastaan. Kun kuulin sen katsomon huudon, tuli mukava fiilis, että tämähän on mukavaa hommaa, Saarijärvi yllättää.

– Se taklaus tuli aivan IFK:n fanien edessä, ja kuulin sen hurrauksen. Vaikka olin ottavana osapuolena, tuli sellainen olo, että on hienoa hommaa, kun fanit ovat taas katsomossa.

Virta kannusti tuulettamaan

Kannattajat olivat puuttuneet katsomoista koko alkuvuoden, ja esimerkiksi Nordenskiöldinkadun jäähallissa vietettiin 300 pitkää päivää ilman yleisöä.

Kun koronarajoitukset tyhjensivät vuodenvaihteessa katsomot, pelaajat joutuivat sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Toki tyhjät katsomot olivat tuttuja juniorivuosilta, mutta moni oli jo ehtinyt tottua toisenlaiseen.

Aivan aluksi pelaajat näyttivät esimerkiksi empivän, miten maaleja pitäisi tuulettaa.

– Meillä oli onneksi hyvähenkinen joukkue. ”Peksi” (päävalmentaja Pekka Virta) painotti, että tuuletetaan maaleja ja luodaan itse se tunnelma, Saarijärvi paljastaa.

– Mutta onhan tässä eroa kuin yöllä ja päivällä, kun ne katsojat ovat mukana. Kun teet maaleja, se tuntuu aika paljon paremmalta, kun ei tarvitse vain joukkuekavereiden kanssa juhlia.

Esiintyviä taiteilijoita

Uransa viime kauteen lopettanut Topi Nättinen kävi viime viikolla Ylen Urheiluhulluissa läpi sitä, mitä oli jääkiekolta saanut. Nättinen mainitsi myös mahdollisuuden esiintyä isoille yleisöille.

Monet ovat verranneet jääkiekkoa ja teatteria. Tähtipuolustaja Reijo Ruotsalainen totesi parhaina vuosinaan, että hän on viihdyttäjä siinä missä näyttelijäkin.

– Näinhän se tavallaan on. Vaikka peliä pelataan, niin tavallaanhan se on just esitys. Ihmiset ovat tulleet katsomaan 60 minuutin esitystä eli peliä, Saarijärvi maistelee.

Teatterintutkija ja teatterihistorioitsija Pentti Paavolainen puolestaan on linjannut, että esitystä taideteoksena ei ole olemassa, jollei paikalla ole yhtään katsojaa.

– Ei sitä silti hetkellisesti tajua, että on esiintymässä. En ainakaan itse ajattele, että teen tuon kikan sen takia, että mua katsotaan, Saarijärvi kuvailee.

– Mutta jälkeenpäin voi kyllä tulla mietittyä, että vitsi kun oli hienoa, että joku näki tuon. Ja totta kai niitäkin hetkiä tulee, kun pystyy kikkailemaan ja sillä saa yleisön mukaansa.

Yleisön läsnäolo hallissa ei tietenkään ole pelkkää kannustusta. Kentälle kuuluvat myös toisenlaiset huudot.

– Jos joku huutaa, että Saarijärvi vaihda lajia, niin en niitä niin vakavasti ota, että pistäisin pelin jälkeen varusteet myyntiin, Saarijärvi naurahtaa.

Sponsori toivoi, etteivät Kärppien pelaajat ottaisi koronarokotteita – Lukolle rokotukset päivänselvä asia

Lukon perjantainen vastustaja Kärpät ei saanut torstaina mediajulkisuutta jääkiekkoilullisilla teoillaan vaan sponsorivalinnoillaan.

Suomen Kuvalehti julkaisi kahden aukeaman artikkelin Kärppien ja Kärkkäinen-tavaratalon yhteistyöstä.

Elokuussa yrityksen toimitusjohtaja ja pääomistaja Juha Kärkkäinen kehotti yhtiön työntekijöitä jättämään koronarokotteen ottamatta. Hän pitää koko koronaviruspandemiaa kansainvälisenä salaliittona.

Kärkkäinen on sponsoroinut kolmea liigaseuraa, mutta Pelicansin ja JYPin kanssa yhteistyö on päättynyt hiljattain. Kärpät puolestaan on jatkanut yhteistyötä.

Oululaisten toimitusjohtaja Tommi Virkkunen kommentoi Suomen Kuvalehdelle, että Kärpät on tehnyt sopimuksen yritys Kärkkäisen kanssa eikä hän halua miettiä yritysjohtajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Juha Kärkkäinen puolestaan ei halunnut kommentoida kriitikoiden näkemystä, jonka mukaan rokottamattomuus uhkaisi jopa kiekkokautta.

– Toivotaan kuitenkin, että kärppäpelaajat jättävät rokotteet ottamatta, jotta saadaan pelit pelattua, hän sanoi Suomen Kuvalehden jutussa.

Päivä sen jälkeen, kun Kärkkäisen lähettämä rokotekriittinen sähköposti päätyi julkisuuteen, Suomen Jääkiekkoilijat ry julkaisi kannanoton, jossa pelaajia ja jääkiekon ystäviä kehotettiin ottamaan koronarokote.

– Meidän rokotustilanteemme on erinomainen, Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt vahvistaa Länsi-Suomelle.

– Meille on päivänselvä asia, että meidän pelaajamme hakevat rokotteet. Näin he suojaavat itsensä ja sitä kautta myös muut.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut