Ylivoimaisin kaatui rytisten – Lukko nöyryytti Kärppiä kahdeksan osuman edestä

Lukko tarjosi kaikkien aikojen karkumatkalla oleville Kärpille kauden kovimmat löylyt.

Oulun Kärppien maalivahti Veini Vehviläinen pisti pään kohti rintaa, kun loppusummeri pärähti. Hän ei ollut päästänyt kauden peleissä kertaakaan kolme maalia enempää, torstaina hän joutui taipumaan Lukkoa vastaan neljästi pelkästään toisessa erässä.

Kotijoukkue hurjasteli kaikkien aikojen suurimmassa sarjakärjessä olleen Kärpät kumoon maalein 8-1 (1-1, 4-0, 3-0), joka oli oululaisille ylivoimaisesti kauden rumin tappio.

– Ensimmäinen kymmenen minuuttia vähän epäilimme sitä, miten hyvä tuo Suomen paras joukkue on. Sitten aloimme luottaa itseemme ja puolustaa hyökkäämällä. Tämä oli meiltä tosi hieno jääkiekkomatsi, Lukon päävalmentaja Pekka Virta kehui.

Lukko käänsi tilastot puolelleen

Tilastot eivät olleet lainkaan raumalaisten puolella ennen peliä.

Lukko oli kaatanut edellisen kerran Kärpät 22. marraskuuta vuonna 2016.

Tuon pelin ja torstain upean voiton väliin mahtui yhdeksän tappiollista peliä oululaisia vastaan. Pistepotti oli karttunut tuona aikana vain yhdellä pisteellä.

Lukko ei antanut tilastojen häiritä, vaan aloitti Kärppiä vastaan erinomaisella erikoistilannepelillä. Ensin kotijoukkue pelasi vakuuttavaa alivoimaa ja oman pakkopelin saatuaan iski välittömästi.

Vili Sopanen kuljetti kiekon oikeasta laidasta hyökkäysalueelle ja lähetti tiukan rannelaukauksen pienestä kulmasta kohti Veini Vehviläisen vartioimaa maalia.

Kuti kimposi ensin tolppaan, siitä Vehviläisen varusteisiin. Lopulta Kärppien puolustus törkkäsi pelivälineen epäonnisesti omaan verkkoon.

Erän puolivälissä ajassa 9.59 vierailijat tasoittivat. Shaun Heshka pääsi tökkäisemään pienestä ruuhkasta rystyltä kiekon Lassi Lehtisen haaroista sisään.

Musta rynnistys ei päättynyt Heshkan osumaan, sillä oululaisten hyökkäys pyöritti raumalaisten päädyssä kiekkoa pitkiä jaksoja. Yhden päätteeksi kiekko saatiin Lehtisen selän taakse, mutta osuma hylättiin haaston jälkeen maalivahdin häirintänä.

– Se meille suotava haasto antoi hieman ylimääräistä energiaa. Saimme pidettyä kiekkoa hyvin. Nimittäin jos Kärppien antaa hyökätä sen kuusikymmentä kertaa pelissä, niin sitä kiekkoa saa kaivaa sieltä maalista, Virta totesi.

Sevänen pommitti kohti ylänurkkaa

Lukon päävalmentaja Pekka Virta on peräänkuuluttanut kunnon lämärimaaleja, jotka sujahtavat vastustamattomasti maalin yläkulmaan.

Roni Sevänen varmisti toisessa erässä, että päävalmentajan näkemät herkkupalat eivät jää pelkästään harjoitusten varaan. Hän nimittäin tälläsi Justin Danforthin jättösyöttöön sellaisen lämärin, että hätäisimmät eivät ehtineet nähdä kiekon kunnolla edes maalissa käyneen.

– Huusin ”Dannylle”, että täältä takaa tullaan. Näin heti, että sinne se meni, ei se ylärimasta noin kimpoa pois.

Vehviläisen kilpipuolelta maalin kattoon uponneen kudin jälkeen Sevänen painoi suoraan kohti kulmausta ja tuuletti hypäten pleksiä vasten.

– En tiedä oliko elämäni tärkein maali, mutta komea se oli. Tuuletuskin lähti täysin spontaanisti siinä tilanteesta, Sevänen kertasi.

Kotijoukkue sai maalista lisää virtaa, ja erän puolivälissä Antti Saarela taisteli röyhkeästi oikeasta laidasta karkumatkalle. Saarelan kaatamisesta seurasi rangaistuslaukaus, jonka hän kävi itse laittamassa sisään. Nuorukainen uitti kylmäpäisesti pelivälineen jäihin kaatuneen Vehviläisen ja tolpan välistä sisään.

Lukon myllytys toisessa erässä jätti Kärpät täysin telineisiin. Vain pari minuuttia Saarelan osumasta Toni Koivisto kävi liruttamassa tilanteen jo 4-1:een.

Lukko nousi samalla sarjan ensimmäiseksi joukkueeksi, joka onnistui tällä kaudella yllättämään Vehviläisen enemmän kuin kolme kertaa.

Mutta lisää oli tulossa. Jakub Krejcik ja Brandon DeFazio sahasivat täysin vieraiden puolustuksen hajalleen, ja Danforth pääsi puttaamaan takatolpalta illan komeimman sommitelman päätteeksi.

Iso parannus tiistain pelistä

Lukko pelaa erittäin hyvää viikkoa. Tiistaina joukkue nappasi Pelicansilta kahdesta nihkeästä erästä huolimatta täyden pistepotin. Kärppiä vastaan sinikeltaiset esittivät kauden parastaan.

– Pelasimme Pelicansin vastaan sikinsokinjääkiekkoa. Nyt olimme erinomaisessa rytmissä koko pelin. Kun vastustaja antaa tuollaisen kovan paineen kuin Kärpät teki, tulee liian pitkä ilta pelkästään purkaessa.

– Syöttäminen on kaiken a ja o edelleen. Se kiekko on aina kentän nopein kaveri, Virta täsmensi.

Lukon liike oli erinomaista pitkin iltaa, ja jokainen pelaaja pelasi loppuun saakka voitolle eikä omille tehopisteilleen.

Kärpille tappio oli monin tavoin kova kolaus. Joukkue menetti kolmannessa erässä joukkueensa ehdottoman ydinhahmon Mika Pyörälän. Konkarihyökkääjä sai pahan viillon Danforthin luistimesta jalan päälle, ja lähti välittömästi pukuhuoneen suojiin.

Lukon ylivoima vain kasvoi ottelun loppua kohden. Ensin Tapio Laakso sai iskeä illan kuudennen tyhjään maaliin, ja Janne Keränen iski seitsemännen kahden pelaajan ylivoimalla.

Ennen tilannetta Kärpät silmin nähden turhautui saamattomuuteensa, ja maalivahti Vehviläinen hankki itselleen kymmenen minuutin käytösrangaistuksen.

– En ota kantaa siihen, että turhautuiko Kärpät lopussa. Mutta me ainakin pelasimme todella kärsivällisesti sen päätöserän, Sevänen kehui.

Lukko vankensi asemiaan kuuden parhaan joukossa, mutta päävalmentaja Virta yritti piilotella hymynkareita kaikin keinoin pelin jälkeen.

Komeasta voitosta nautitaan pieni hetki, mutta lisää on tiedossa jo lauantaina.

– Jäitä hattuun taas. Tämä on yksittäinen ottelu. Viimeksikin TPS tuli tänne voittoputken jälkeen, ja tuli meidän juhlat pilaamaan. Nyt ei saa taas intoilla liikaa, Virta viittasi lauantaina pelattavaan Ville Vahalahden juhlaotteluun.