Yllätysmaalintekijä nautti täysin siemauksin Ässien kotihallin hiljentämisestä

Lukko otti tärkeän voiton Satakunnan tupladerbyn ensimmäisessä osassa Porissa. Niklas Ylitalo onnistui vihdoin, ja Tuukka Tieksola hiljensi kotiyleisön jatkoajalla.

Saatiinhan se kiekko Ässien maalivahti Niklas Rubinin taakse. Lopulta kahdestikin.

Lukolle tarjottiin perjantai-iltana Porissa monenlaisia tapoja tehdä maaleja. Oli rangaistuslaukaus heti ottelun alkuun. Oli viiden minuutin ylivoima. Oli kaksi kahden minuutin ylivoimaa.

Maalia noista erikoistilanteista ei kuitenkaan tullut.

Sen sijaan avausmaalin tekijä tuli osoitteesta, josta Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt toivoi onnistumisia Länsi-Suomen haastattelussa Satakunnan derbyn alla.

Nelosketjun laitahyökkääjä Niklas Ylitalo vastasi perjantai-iltana Porissa Sahlstedtin huutoon. Ylitalo napautti kauden avausmaalinsa ja samalla ensimmäisen tehopisteensä.

Ylitalon maali oli toisessa erässä Lukolle elintärkeä 1–1-tasoitusmaali. Maalin myötä ottelu eteni aina jatkoajalle asti, jossa ottelun ratkaisun iski sadannessa SM-liigapelissään Lukon Tuukka Tieksola.

Ässät taipui lopulta Lukolle derbyn ensimmäisessä osassa luvuin 1–2 (0–0, 1–1, 0–0, 0–1).

”Kauan sitä oli haettu, ja nyt se sitten tuli”

Ylitalo oli ehtinyt pelata SM-liigassa 47 ottelua maaleitta. Siksi kauden avausmaali maistui erityisen hyvältä.

– Tuntuu kyllä todella hyvältä. Aikamoinen apina hyppäsi olkapäiltä siinä. Kauan sitä on haettu, ja nyt se sitten tuli, Ylitalo myhäili pelin jälkeen.

Apinasta selässä puhui pelin jälkeen myös Tieksola, joka päätyi MTV:n hikihaastatteluun. Hänelle osuma oli vasta toinen tällä kaudella.

– Erityisen hyvältä tuntui tehdä se Porissa. Sai hallia hiljennettyä aika hyvin, Ylitalo sanoi.

Hän oli tyytyväinen myös joukkueensa peliin perjantaina Porissa.

– Hieno esitys, 60 minuuttia taisteltiin. Ja se, millä tavalla tulimme peliin, oli loistava, Ylitalo sanoi.

– Paljon haluttiin ja siihen päästiin. Oli hieno ilta. Nämä ovat aina hienoja pelejä, ja sitten kun vielä voitetaan.

Valmistautuminen peliin onnistui nyt

Molempien joukkueiden katseet siirtyivät perjantaina jo seuraavaan iltaan. Lauantaina taistellaan derbyn toinen osa Raumalla. Myös Ylitalo odotti jo jatkoa.

– Varmasti samantyylinen peli tulee. Ja kun voitimme täällä Porissa Ässät, niin varmasti he tulevat vielä kovempaa.

Lupaatko tehdä maalin myös Äijänsuon lauantai-illassa?

– En voi luvata, mutta varmasti kaikkeni teen sen eteen. Sen verran hyvältä maistui, Ylitalo linjasi.

Myös Lukon päävalmentaja Tomi Lämsä oli tyytyväinen siihen, mitä näki perjantaina Isomäessä.

– Joukkueen valmistautuminen oli hyvä. Se oli hienoa, miten yksilöt tulivat tähän otteluun, Lämsä sanoi.

Lämsä kehaisi lehdistötilaisuudessa myös maalin tehnyttä neloskenttää.

– Vahva peli heiltä ja iso maali.

Rangaistuslaukaus jo 16 sekunnin kohdalla

Molemmille joukkueille tarjottiin mahdollisuutensa tehdä enemmänkin maaleja.

Lukko oli saada otteluun todellisen unelma-alun. Kapteeni Julius Mattilaa rikottiin läpiajossa, ja tilanteesta tuomittiin rangaistuslaukaus. Peli oli vihellyksen koittaessa ehtinyt vanheta vain 16 sekuntia. Mattilan rankkariyritys jäi Ässien maalivahdin Niklas Rubinin varusteisiin.

Erän aikana Lukko oli hallitseva osapuoli muutenkin. Se sai taltutettua Isomäen kotihurmosta pitämällä kiekkoa pitkiä pätkiä Ässien päädyssä. Ässät puolusti tiiviisti ja sai pidettyä hyvät maalipaikat vähissä, eikä avauserässä vielä saatu maaleja tehtyä.

Ylivoimapeli ei toiminut kummallakaan lainkaan

Ässät puolestaan sai tilaisuutensa toisen erän alussa, kun heti ensimmäisellä minuutilla Mattila joutui jäähylle. Heti Mattilan rangaistuksen päättymisen jälkeen jäähyaitioon joutui Jakob Stenqvist.

Ässien ylivoima on kuulunut tällä kaudella SM-liigan heikoimpiin, eivätkä porilaiset tälläkään kertaa onnistuneet.Pian toisen ylivoimansa päättymisen jälkeen Ässät kuitenkin iski. Roope Talaja huudatti kotiyleisöä 1–0-maalillaan ajassa 25.22.

Maalista orastaneen kotiyleisön hurmoksen katkaisi yllättäen Ässien oma pelaaja. Puolustaja Libor Zabransky löi jälkitilanteessa Lukon Pathrik Westerholmia poikittaisella mailalla kasvoihin. Tshekkipakki ajettiin ulos kaukalosta videotarkastuksen jälkeen.

Viiden minuutin ylivoimallaan Lukko ei vielä onnistunut. Sitten iski Ylitalo rystynostolla paluukiekosta.

Kolmannessa erässä Lukko jatkoi hyviä otteitaan, mutta maalia erässä ei syntynyt. Jatkoajalla paikkansa oli kummallakin joukkueella. Lukolle vapauttavan voiton ja kaksi pistettä pääsi tälläämään Tieksola puolityhjään maaliin.

Ässiä loistavasti kannatellut Rubin ei voinut jatkoaikaratkaisulle mitään.