1.1. voi vaikka lopettaa tupakoinnin

Joulukuun ja vuoden lähestyessä loppuaan Hengitysliitto muistuttaa, että päätös lopettaa tupakointi olisi mainio uudenvuodenlupaus. Tupakoinnin lopettaminen on liiton tiedotteen mukaan järkevää useasta syystä.

Tupakointi vaikuttaa haitallisesti koko kehoon. Siksi tupakoinnin lopettamisen terveyshyödyt alkavatkin näkyä melkeinpä heti, kun viimeinen tupakka on tumpattu. Kun viimeisestä tupakasta on kulunut vain 20 minuuttia, verenpaine alkaa laskea. Happipitoisuus palaa normaalille tasolle jo kahdeksan tunnin kuluttua. Pitemmällä ajanjaksolla savuttomuuden terveydelliset vaikutukset ovat vielä merkittävämpiä.

– Vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta sepelvaltimotaudin riski puolittuu. Viiden vuoden kuluttua riski sydänkohtaukseen on vähentynyt puoleen tupakoitsijoihin verrattuna, kertoo Hengitysliiton terveysasiantuntija Maija Kolstela.

Tupakoinnin lopettaminen on helpompaa, kun siihen valmistautuu ennalta. On esimerkiksi hyvä päättää etukäteen päivä, jolloin tupakoinnin lopettaa ja pyytää tukea läheisiltä. Myös vieroitusoireisiin kannattaa varautua ennalta ja miettiä, kuinka niistä selviää.

Motivaatiota lopettamiseen voi hakea myös Tupakaton tammikuu –kilpailusta. Kilpailu kannustaa olemaan ilman mitään tupakkatuotteita tammikuun ajan. Palkintona arvotaan 1000 euroa puhtaana käteen. Kilpailuun ilmoittaudutaan osoitteessa www.lopetajavoita.fi. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 1. tammikuuta, joten myös uudenvuoden lupauksen tehneet ehtivät hyvin mukaan kilpailuun.