10 säkkiä päivässä ei riitä – festarialueen siivoaminen on rankkaa työtä

Katja Silander on yksi RMJ:n siisteydestä vastaavista talkoolaisista. Kuva: Jere Grönberg.

Kolmatta päivää RMJ:n festivaali- ja leirintäaluetta siivonnut raumalainen Katja Silander ei ikänsä puolesta muuten pääsisi nauttimaan juhlahumusta, ellei hän olisi porttien sisäpuolella työtehtävissä.

- Kaveri vihjasi, että tänne pääsevät alaikäisetkin töihin ja siksi halusin tulla katsomaan meininkiä. Ensi vuonna aion kyllä tulla ihan maksavana asiakkaana, Silander sanoo.

Ihan pienimuotoisesta karkkipapereiden keräämisestä ei ole kyse; nuori nainen kertoo, että yhden festaripäivän aikana sekajäteroskaa ja pulloja kertyy helposti kymmenen jätesäkillistä, vähintään.

- Pantillisia pulloja ja tölkkejä kyllä kertyy paljon. Hiekkaranta on pysynyt yllättävänkin siistinä koko festareiden ajan.

Iltakahdeksalta lauantai-iltana menon ollessa keikkalavojen edessä ylimmillään Silander sai hoitaa omat työtehtävänsä telttojen seassa rauhassa. Tuttuja hän on bongannut alueelta jonkin verran, ja yhden uuden, erikoisemman tuttavuuden.

- Eräs kissaksi pukeutunut mies tuli luokseni "kiskissittelemään", Silander naurahtaa. Rapsutuksia ei tällä kertaa naiselta herunut.

Kuva: Jere Grönberg.

Silanderin lisäksi kymmenet muut talkoolaiset tekevät väsymätöntä työtä festivaalialueen siisteyden varmistamiseksi. Kaikilla siivoojilla on asianmukaiset, viiltosuojatut hanskat, jotta mahdolliset lasinsirut eivät aiheuttaisi tulehtuvia haavoja.

Silander ei tunnu olevan moksiskaan, vaikka jo entuudestaan painavan näköinen jätesäkki alkaa pullistumaan uhkaavasti. Kunhan säkki saadaan ääriään myöten täyteen, se pitää vielä kantaa muutaman kymmenen metrin päähän jätelavalle.

Muskelimies tai -nainen tässä hommassa ei tarvitse olla, mutta sitkeyttä ja jaksamista tulee löytyä isojen lihastenkin edestä.

- Kyllähän tämä aika paljon jo painaa... Silander pohtii itsekseen ja nappaa tottunein elkein säkin olalleen.