12 menovinkkiä Pitsiviikolle: pitsiä, huippuviihdettä ja herkuttelua

Lasten Pitsiviikolla hevostellaan taas. Keppihevoset kulkevat paratiina kaupungin läpi ja käyvät lopuksi estekisan. Kuva on viime kesältä. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Kaupunkifestivaaliksi laajentunutta Pitsiviikkoa vietetään tänä vuonna heinäkuun viimeisellä viikolla. Ensi vuonna Pitsiviikko järjestetään jo 50. kerran.

Vastaavan kulttuurituottaja Leila Stenforsin mukaan ollaan palaamassa tapahtuman juurille. Pitsin ja käsityöläisyyden merkitys halutaan nostaa niille kuuluvalle tasolle.

– Pitsiyhdistykset, kansalaisopisto ja museo ovat aktivoituneet hienosti.

– Ensi vuosi on juhlavuosi, ja silloin pitsiä juhlitaankin läpi vuoden, hän lupaa.

Mutta ehtiikö tuottaja nauttia Pitsiviikon tarjonnasta ollenkaan? Leila Stenfors myöntää, että ei juurikaan. Hän lentää viikon aikana paikasta toiseen ja varmistaa, että kaikki toimii.

Jos aikaa on, ainakin yhden asian hän lupaa tehdä kansallispukujen päivänä 23. heinäkuuta.

– Silloin kansallispuvuista kerrotaan kansantajuisesti ja myöhemmin kansallispukujen tuuletus -tapahtuma näkyy myös katukuvassa.

– Minulla on kummitädin vanha kansallispuku, ja jos se mahtuu päälleni, lupaan pukeutua siihen!

Kaikki ei ole ohi tuottajan näkökulmasta Pitsiviikon viimeisenä päivänä sunnuntaina 28. heinäkuuta.

– Festareiden tekeminen ei pääty siihen. Silloin alkaa laskutus-, tilastointi- ja raportointirumba. Onneksi sitä ei tarvitse tehdä yksin.

Kesäloma koittaa elokuussa ja sitä Stenforsin perhe viettää lasten ehdoilla. Hän seuraa ammattimielessä erilaisia festivaaleja, mutta osallistumiseen ei juurikaan ole aikaa.

Pitsiviikon poiminnat

1. Pitsikäsityöläisyys kunniaan!

Ainoa oikea tapa aloittaa Pitsiviikko on kiertää näyttelyt. Nyplääjät ry:n 70-vuotisjuhlanäyttely on Vanhalla kansalaisopistolla (Vähäkoulukatu 8). Näyttelyyn on koottu nyplättyä pitsiä yhdistyksen vuosien varsilta. Nyplääjiä paikalla, myös opastusta nypläykseen.

Pitsikeskus Emelia ry:n näyttely on henkilöstöravintola Kerttu Pruutmestarskassa (Kanalinranta 3, kaupungintalon sisäpiha). Viikolla julkistetaan Vuoden 2019 Nyplääjä. Esillä on Pirjo Vännin ja Sirkka Saloman näyttelyt sekä Emelian jäsenten pitsitöitä.

Jos haluaa kokeilla nypläämistä ihan itse, kannattaa suunnata Thellan kahveille (henkilöstöravintola Kerttu Pruutmestarska, Kanalinranta 3), missä on muutama vapaa nypläystyyny. Kokeile vaikka aloittelijoille sopivan kuuden parin uddi -mallin nypläystä. Nyplääjä saa ilmaiset kahvit.

Marelassa on esillä näyttely Pitsien aatelia – raumalaisen nyplätyn pitsin historiaa.

2. Runoja metsässä

Sammallahdenmäki juhlii. Kohde pääsi Unescon maailmanperintölistalle 20 vuotta sitten. Pitsiviikolla Sammallahdenmäellä kuunnellaan runoja Metsärunojameissa (su 21.7. klo 17). Opastuksen jälkeen klo 18 mäen laella alueen pohjoisosassa käynnistyvät jamit, ja esiintyjinä ovat mm. Jouni Tossavainen, Juho Kuusi, Kalle Talonen, Nina Rintala ja säestäjänä pianossa Heli Sinikangas. Open mic -osuudessa jokaisella on mahdollisuus esittää omia tekstejään.

3. Rockia torilla

Nuorille suunnattu bänditapahtuma on ti 23.7. klo 16–21 Rauman kauppatorilla. ToriRock!-tapahtumassa esiintyy paikallisia bändejä, ja Joel Tervosen juontamassa tapahtumassa lavalle nousevat Vessapoliisi (klo 16), Viki, Tommi, Eino ja Roope (klo 16.45), Reseda, joukkuevoimisteluryhmä (klo 17.15), Souce (klo 17.30), Wanton (klo 18.15), Sexlaatio (klo 19.15) ja Memoira (klo 20.15).

4. Nollajäteajattelua kansallispuvuissa

Zero waste kansallispuvussa -luennolla (ti 23.7. klo 15 Poselli) Suomen kansallispukuyhdistyksen puheenjohtaja ja kansantanssin puvustamisen asiantuntija Laura Hannula kertoo kansallispukujen esikuvista ajalta, jolloin materiaaleja ei ollut hukattavaksi. Nollajäteajattelua on hyödynnetty kansallispuvuissakin.

Luennon jälkeen on vuorossa Kansallispukujen tuuletuspiknik -tapahtuma, joka alkaa kulkueena Posellista ja päätyy Nyplääjäpatsaalle Helsingintorille. Piknikherkkuja nauttiessa voi ihailla kansantanssiryhmä Frillan esitystä.

5. Hulinan keskellä rauhoittumista

Pitsiviikolla voi myös rauhoittua paitsi näyttelyissä myös vaikkapa puistojoogassa. Joogamatot levitetään (esimerkiksi ke 24.7. klo 18) säiden salliessa Katariinanpuistossa, Pyhän Kolminaisuuden kirkon raunioiden viereen. Hathajooga sopii kaikille.

6. ”Siell sun tääll, äärest viäre”

Suomen ainoaksi kuviolausuntakuoroksi luonnehdittu Häplänperän Valittajat esiintyy to 25.7. tasatunnein klo 12–17 ”siell sun tääll, äärest viäre, mont kiaru väliss. Sades sääl pahal pääl.”

7. Uusi pitsimissi saa kruununsa

Vuoden 2018 pitsimissi Amanda Teuho luovuttaa kruununsa seuraajalleen to 25.7. Savilanpuistossa. Joel Tervosen juontamassa tapahtumassa esiintyy myös Rauman Poikasoittokunta, joka esiintyy sekä ennen pitsimissikisaa että myös sen jälkeen.

Illan päättävässä konsertissa ovat solisteina Antti Sarpila, Alina Sudenlehti ja Jere Hämäläinen.

8. Mustan Pitsin yö

Melkein aina paistaa aurinko, kun Mustan Pitsin yö koittaa (pe 26.7.). Kaupat ovat auki myöhään, terassit kutsuvat ja Savilanpuiston lavalle nousevat illan aikana mm. Jannika B ja Kasmir.

9. Tunnetko Vanhan Rauman, oikeasti?

Haahuilukin on ihan kivaa, mutta jos haluaa oikeasti oppia tuntemaan Vanhaa Raumaa ja sen historiaa, kannattaa osallistua kaupunginosassa pitkin kesää ja myös Pitsiviikolla tehtäviin opastuksiin.

Eläväksi Vanhan Rauman tapahtumia tekee to 25.7. klo 17.30 järjestettävä rooliopastus (lähtö Vanhalta Raatihuoneelta, Kauppakatu 13). Puolentoista tunnin opastuksella oppaana on rouva Catherine Westerling, joka saapui Raumalle 1864 ja avioitui raumalaisen merikapteeni Ferdinand Westerlingin kanssa. Rouva Westerling tietää, mistä puhuu, sillä hän oli Rauman kaunistuskomitean pää ja sielu.10. Lasten Pitsiviikolla omaa ohjelmaa

Lasten Pitsiviikolla pääosassa on tekeminen, ja Vanhan Rauman kujilla toteutettavat seikkailuretketkin ovat toiminnallisia.

Kodisjoella Sepän torpan iltapäivässä (ke 24.7.) on ohjelmaa koko perheelle, mm. käsityöpajassa tehdään pieni esine, jonka saa omaksi. Vahtikoira Veikko puolestaan kertoo, mitä koira sanoo esimerkiksi Virossa.

Keppihevoset näkyvät tänäkin vuonna katukuvassa. Keppihevoskavalkadi ja estekisa ovat ke 24.7.

Lasten Pitsiviikon voi päättää vaikka satujoogatuntiin (la 27.7. klo 14.15) Vanhan kirkon puistossa. Joogaa ohjataan sadun kautta (ennakkoilmoittautumiset: mari.starck@hikenjoy.fi).

11. Lapskoussia ja parmesaania

Taas syntyy jonoja, kun Rauman Marttayhdistys laittaa tarjolle perinneruokaa seurakuntatalon pihalla (Luostarinkatu 1). Lapskoussia, pankakkoa, topseilvellinkiä ja mallassämpylöitä on myös kotiin vietäväksi (avoinna ma–pe klo 11–14 tai ruuan riittoisuuden mukaan).

Pitsiviikko on todellakin myös herkuttelijan viikko. Paikalliset ravintolat ja kahvilat tarjoavat tietysti parastaan ja lisäksi tarjolla on mm. Lännen Marttojen kahvila (henkilöstöravintola Kerttu Pruutmestarska, Kanalinranta 3, kaupungintalon sisäpiha). Siellä voi nauttia uunituoreista munkeista, viinereistä ja ostaa mukaan mm. kakkoa.

Kansainvälisillä Suurmarkkinoilla on tarjolla tuotteita 30 eri maasta, myyjiä tulee paikalle yli 100. Tarjolla on myös Suomen eri maakuntien erikoistuotteita. Markkinat levittäytyvät Pitsiviikon keskiviikosta lauantaihin keskustan alueelle (eurooppamarkkinat.fi).

12. Jos portti on auki, on lupa astua pihalle

Moni Vanhan Rauman koti avaa pihansa tänäkin vuonna Pitsiviikolla. Jos portti on auki ja Vanha Rauma

Yhdistyksen logokyltti esillä, kannattaa piipahtaa ihastelemassa. Yleensä pihat ovat avoinna klo 10–18. Kohteista kertovia karttoja on saatavilla kaupungin matkailutoimistosta ja Vanhan Rauman liikkeistä ja heinäkuussa myös Pitsiviikon nettisivulla.

Rauman Pitsiviikko la–su 20.–28.7. Katso koko ohjelma: www.pitsiviikko.fi