20-vuotias asui avoliitossa 15-vuotiaan kanssa ja saattoi hänet raskaaksi – sai tuomion lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Kuvituskuva.

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi satakuntalaisen, tekoaikaan 20-vuotiaan miehen ehdolliseen vankeustuomioon lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Asia käsiteltiin suljetuin ovin ja oikeudenkäyntiasiakirjat määrättiin salaisiksi, mutta oikeus julkaisi asiasta lyhyen julkisen selosteen.

Tekohetkellä 20-vuotias mies on selosteen mukaan ollut sukupuoliyhteydessä useita kertoja 15-vuotiaan asianomistajan kanssa. Sukupuoliyhteydet ovat olleet suojaamattomia, ja asianomistaja on tullut raskaaksi ja synnyttänyt lapsen.

He ovat selosteen mukaan tekoaikana seurustelleet ja asuneet avoliitossa.

Syyttäjä vaati alun perin tuomiota törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mutta oikeus ei pitänyt tekoa kokonaisuutena arvostellen törkeänä. Teko täytti perusmuotoisen lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistön.

Rikoslain määritelmän mukaan lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyy se, joka "koskettelemalla tai muulla tavoin tekee kuuttatoista vuotta nuoremmalle lapselle seksuaalisen teon, joka on omiaan vahingoittamaan tämän kehitystä". Siitä on tuomittava vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen, joka määrättiin ehdollisena.