3 000 rautakouran piinaviikot alkoivat

STX Finlandin yt-neuvottelut käynnistyivät tiistaina ensimmäisellä neuvonpidolla. Yt-neuvottelut koskevat Rauman ja Turun telakoiden koko henkilöstöä. Raumalla yt-menettelyssä on 800 ja Turussa 2 200 työntekijää.

Rauman telakan pääluottamusmies Raimo Virtanen myöntää, että tunnelmat ovat telakalla melko matalalla.

– Eivät nämä hyvät tunnelmat ole. Olemme kaikki nyt odottavalla kannalla, kuinka tästä selvitään, hän sanoo.

STX Finlandin hallintojohtajan Arto Helinin  mukaan ensimmäisessä kokoontumisessa käsiteltiin lähinnä tilanne, jossa neuvotteluihin mennään.

Käytännössä tilaisuudessa tuotiin siis selväksi, että STX tavoittelee kolmanneksen säästöjä kiinteistä kuluistaan. Toteutetaanko säästöt irtisanomisina, uudelleenorganisointeina vai muulla tavoin, on vielä avoinna. Joka tapauksessa ne kohdistuvat Turun ja Rauman telakoille. Helsingin telakka ei ole yt-neuvotteluissa mukana. Tämä johtuu Venäjän valtion omistusosuudesta telakkaan.

Neuvotteluiden molemmat osapuolet vaikenevat muista neuvottelun yksityiskohdista tässä vaiheessa. Helinin mukaan neuvotteluja käydään tammi-helmikuun ajan. Kaikkiaan neuvottelupöydässä istutaan kuutisen viikkoa.

– Helmikuun loppupuolella olemme todennäköisesti tilanteessa, jossa jotain toimenpiteitä voidaan käynnistää.

STX:n yt-neuvotteluista poikkeuksellisen tekee valtion väliintulon mahdollisuus. Arto Helin myöntää, että valtion ratkaisu tarjota lainarahaa Turun risteilijärakentamiseen voi edelleen vaikuttaa neuvottelujen lopputulokseen.