40 vuotta täyttävä Crusell-viikko tuo elävän musiikin takaisin Uudenkaupungin kesään

Crusell-viikon 40-vuotisjuhlajuliste.

Uudenkaupungin kesän kohokohta, Crusell-viikko, alkaa lauantaina 24. heinäkuuta. 

Musiikkifestivaali juhlii nyt 40. vuottaan muistaen samalla 300 vuotta sitten solmittua Uudenkaupungin rauhaa.

Crusell-viikko korostaa myös monimuotoisuutta ja musiikin tuomista mahdollisimman monen ulottuville. Uudenkaupungin torilla kuullaankin sunnuntaista lauantaihin päivittäin kello 12 Päivän puhallus, ja luvassa on myös maksuttomia oppilaskonsertteja.

Perinteisen Crusell-naisten kahviteltan lisäksi kansainvälisen festivaalin ohjelmistossa on panostettu sukupuolten väliseen tasa-arvoon sekä etniseen moninaisuuteen. Konserteissa kuullaan päivittäin teoksia naissäveltäjiltä, sekä etnisten vähemmistöjen edustajilta.

Musiikkiviikon toiminnanjohtaja Petri Hatakka muistuttaa, että koronatilanne ja kokoontumisrajoitukset on huomioitu järjestelyissä.

– Myynnissä on vain osa konserttipaikkojen kapasiteetista. Liput ovat numeroimattomia, joten olemme valmiimpia reagoimaan nopeisiinkin muutoksiin, Hatakka kertoo.

Marzi Nyman ja Niko Kumpuvaara avaavat

Juhlavuoden festivaalin avaavat Marzi Nyman (kitara) ja Niko Kumpuvaara (harmonikka) lauantaina 24.7. kello 12 Uudenkaupungin torilla.

Nyman konsertoi myös sunnuntai-iltana Kulttuurikeskus Crusellissa, jossa hän soittaa Jimi Hendrixin musiikkia yhdessä Kumpuvaaran, Heikki Laineen ja Mikko Kaakkurinniemen kanssa. 

Crusell-viikon uudella taiteellisella johtajalla Olli Leppäniemellä on usean vuoden kokemus Crusell-festivaalista. Kuva: Johannes Wilenius

Crusell-viikon uusi taiteellinen johtaja klarinetisti Olli Leppäniemi, pianisti Paavali Jumppanen ja sellisti Jonathan Roozeman esittävät romantiikan ajan teoksia muiden muassa Brahmsilta ja von Weberiltä lauantaina kello 18 Vanhassa kirkossa. 

Sunnuntaina on vuorossa juhlajumalanpalvelus Uudessa kirkossa, johon on vapaa pääsy. Johann Sebastian Bachin ja Florence Pricen kirkkomusiikkia saapuu tulkitsemaan mezzosopraano ja aiemmilta festivaalivuosilta tuttu Monica Groop.

Päivän Puhalluksesta vastaa sunnuntaina Suomen oboe- ja fagottiseuran tuplarööriorkesteri johtajanaan Saku Mattila. Samaa kokoonpanoa kuullaan myös Uudessa kirkossa klo 15 Virren tarina -konsertissa. Myös tähän tilaisuuteen on vapaa pääsy. 

Sunnuntai-iltana kuullaan musiikkia sekä eri aikakausilta että eri puolilta maailmaa. Kolmella Mantereella -konserttia edeltää Jukka Rantamäen pitämä konserttiesittely, joka alkaa klo 17.15 Vanhalla kirkolla. Itse konsertti alkaa 18.

Maanantain 26.7. ohjelmassa on taas Päivän Puhallus torilla, jossa esiintyy Crusell-trio. Alkuperäissoittimia soittava trio esiintyy uudestaan myöhemmin maanantai-iltana Vahterus-salissa Kalannissa. 

Kitaristi Marzi Nyman esiintyy Crusell-viikolla kahteen eri otteeseen. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski

Maanantain viimeinen konsertti alkaa kello 21 Kalannin kirkossa. Telemannin Tafelmusik -konsertissa kuullaan useita teoksia itse Telemannilta sekä muun muassa Elizabeth Jacquet de La Guerreltä. Barokin ajan tunnelmallista musiikkia tulkistevat Petteri Pitko, Emma Nyman, Johannes Rostamo, Silvia Careddu, Yuki Koyama, Olivier Stankiewicz ja Takuya Takashima.

Festivaaliin kuuluu myös kansainvälinen Crusell-kilpailu, jonka keskiössä on tänä vuonna Bernhard Crusellin oma soitin, klarinetti.

Kilpailun taso on asiantuntijaraadin mukaan ollut alkueristä lähtien hyvin korkea, eikä loppuviikosta käytävältä finaalilta odoteta yhtään vähempää.

Liput Crusell-viikolle on saatavilla Lippu.fi:n toimipaikoista kautta maan sekä Uudenkaupungin matkailutoimistosta.

Konserttien ovimyynti avataan konserttipaikoilla noin tunti ennen konsertin alkua.

Tarkemmat tiedot festivaalin ohjelmistosta: www.crusell.fi