5 rakentajan vinkkiä: näin suunnittelet ja toteutat onnistuneen terassin

Terassien rakennuskausi jatkuu Suomessa roudan tuloon asti. Jotta terassista tulee juuri itselle sopiva, kannattaa terassia rakentavan laittaa korvan taakse viisi vinkkiä suunnittelusta materiaalin valitsemiseen.

1. Tarkista, tarvitaanko rakennuslupaa

Ennen terassin rakentamisen aloittamista kannattaa tarkistaa rakennuslupa-asiat kunnalta tai isännöitsijältä, sillä rakennuslupakäytännöt vaihtelevat jonkin verran kuntien välillä.

2. Tarkista ilmansuunta

Paistaako terassille aurinko vai onko se varjossa? Jos terassilla haluaa nauttia auringonpaisteesta koko päivän, kannattaa valita terassin sijainti ja kalusteiden paikat niin, että pääsee siirtymään helposti aamuauringosta ilta-aurinkoon.

Ennen terassin rakentamista kannattaa myös miettiä, millaisia istutuksia terassille haluaa. Paahteessa pärjäävät kasvit voi sijoittaa aurinkoisille paikoille, mutta esimerkiksi monet yrtit ja muut hyötykasvit kaipaavat puolivarjoisaa paikkaa kukoistaakseen. Kasvupaikat kannattaa huomioida jo terassin suunnitteluvaiheessa.

3. Suunnittele perustukset

Perustuksia suunnitellessa kannattaa miettiä muun muassa sitä, millainen maaperä alla on, ja tuleeko terassi kiinni rakennukseen. Pienen terassin voi laittaa suoraan betonilaattojen päälle, mutta jos terassi tulee nurmikolle, pitää ensin tehdä jonkinlainen pilariperustus ja routaeristeet, jotta terassi pysyy paikallaan.

4. Mieti käyttötarkoitus ja kokonaisuus

Suunnitteluvaiheessa kannattaa varata kunnolla aikaa myös terassin käyttötarkoituksen miettimiselle. Onko tarkoitus, että terassi toimii myös kesäkeittiönä vai onko se enemmänkin oleskelua ja auringonottoa varten? Haluaako terassille koristealtaita, kylpytynnyrin tai grillipaikan, jotka saattavat vaikuttaa terassin kokoon tai sijaintiin?

Kannattaa myös miettiä terassin käyttöaika: Jos terassia on tarkoitus käyttää pitkälle syksyyn tai läpi talven, kannattaa usein hankkia lisävarustuksia, kuten lisälämmittimiä tai liukulasiovia, jotta terassin saa säänsuojaan.

Lopuksi on hyvä vielä kerran pysähtyä miettimään kokonaisuutta – miten terassi sijoittuu suhteessa taloon ja muuhun pihaan ja mitä käytännön asioita pitää ottaa huomioon, esimerkiksi lasten kulkemiseen tai grillaamiseen liittyen.

5. Valitse sopiva materiaali

Terassimateriaalin valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä terassin tulee kestää aikaa. Suosituimmat terassivaihtoehdot ovat puun ja muovin yhdistelmä komposiitti tai puu. Monet vannovat painekyllästetyn kestopuun nimeen, sillä se kestää erilaisia sääolosuhteita. Myös vastuullisuus on yhä useammin rakennusmateriaalin valintakriteeri.