Aalloilta ateriaksi -hanke ottaa kantaa: kotimaista kalankasvatusta ei tule estää, koska se poistaa fosforia Itämerestä

Arkistokuvassa kotimaista kalankasvatusta Mannervedellä. Kuva: Esa Urhonen

Suomen kalankasvattajaliitto ja rehuihin erikoistunut, Raisio-konserniin kuuluva Raisioaqua ottavat kantaa kotimaisen kalankasvatuksen puolesta Aalloilta ateriaksi -hankkeen tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan kotimainen kalankasvatus poistaa Itämerestä keskimäärin 18 000 kiloa fosforia vuodessa. Fosfori on ongelmallisin liikaravinne Itämeren ravinnekertymässä, joka aiheuttaa rehevöitymistä.

Kalankasvatuksen kyky poistaa ravinteita Itämerestä perustuu kalanrehuun. Baltic Blend -rehua eli niin sanottua Itämerirehua valmistetaan Itämeren silakasta ja kilohailista.

– Itämerirehun käyttöön perustuva kotimainen kalankasvatus on loistava esimerkki toimivasta ja alan toimijoiden kehittämästä kiertotalousratkaisusta ilman yhteiskunnan tukea tai patistusta. Jos rehujen raaka-aineena käytetään valtamerien kalalajeja, niiden mukana tuodaan Itämereen lisää ravinteita, Raisioaquan tuotepäällikkö FT Susanna Airaksinen sanoo tiedotteessa.

Valtio ei kuitenkaan suhtaudu kalankasvatukseen tarpeeksi suotuisasti, kannanottajat näkevät.

– Kalankasvatuslupien saaminen on erittäin tiukasti säädeltyä. Ala on kriisiytymässä, koska sen luvanvaraisia toimintaedellytyksiä kutistetaan jatkuvasti, tiedotteessa todetaan.

Kotimaisen kalankasvatuksen kasvun estäminen ei ole mistään näkökulmasta järkevää, linjaa Kalankasvattajaliiton puheenjohtaja Irja Skytén-Suominen.

– Suomessa kasvatetun kalan omavaraisuusaste on alle 15 prosenttia eli selkeästi alle oman tarpeemme. Se johtuu siitä, että kalankasvatuslupien saaminen on kiven alla. On kummallista, ettei ravinnekierrätyksen mahdollisuuksia ravinteiden poistoon Itämerestä haluta kalankasvatuksen kohdalla tunnustaa, Skytén-Suominen sanoo tiedotteessa.

Tiedotteenkin taustalla olevan Aalloilta ateriaksi -hankkeen tarkoitus on edistää Itämeren hyvinvointia ja kalastusta sekä korostaa kalankasvatuksen hyötyjä ja ihmisten terveyttä. Hankkeen käynnistivät tänä keväänä Raisioaqua, kalansavustaja Kalaneuvos sekä kirjolohta kasvattava Nordic Trout.

_logo_meren_vuosi.svg