"Äänestysaktiivisuuden lasku on aina huolestuttavaa" – sähköisten äänestämistapojen käyttäminen saattaisi piristää äänestysprosenttia tulevaisuudessa

Seurakuntavaalit eivät jaksaneet innostaa suomalaisia eikä raumalaisia vaaliuurnille.

| Päivitetty

Kirkkoherra Valtteri Virran mukaan nykyisessä yhteiskunnallisessa keskustelussa ei aina osata sanoittaa riittävän selkeästi ja kiinnostavalla tavalla sitä, mihin kaikkeen omalla äänellään voi vaikuttaa.

Seurakuntavaalit eivät jaksaneet innostaa suomalaisia eikä raumalaisia vaaliuurnille. Raumalla oman äänensä kävi antamassa kaikkiaan 2 910 henkilöä, kun äänioikeutettuja olisi ollut kaikkiaan 23 388. Äänestysprosentti tipahti parilla prosenttiyksiköllä edellisiin vaaleihin verrattuna ollen nyt 12,4.

Ennakkoon Rauman äänistä annettiin 66,4 prosenttia.

Rauman kirkkoherra Valtteri Virta myöntää, että äänestysprosentin lasku on aina huolestuttavaa. Virran mukaan nykyisessä yhteiskunnallisessa keskustelussa ei aina osata sanoittaa riittävän selkeästi ja kiinnostavalla tavalla sitä, mihin kaikkeen äänellään voi vaikuttaa. Silloin päätöksenteko tuntuu etääntyvän ihmisten arjesta.

– Mielestäni nyt on aika pohtia sitä, miten äänestyskynnystä pystyttäisiin aidosti madaltamaan. Yksi vaihtoehto voisi olla sähköisten äänestystapojen käyttöönotto.

Virran mukaan sillä voitaisiin houkutella ainakin nuorempia äänestäjiä nykyistä enemmän mukaan. Tällä kertaa 16–17-vuotiaita kävi Raumalla vaaliuurnalla vain 19.

– Kirkko on toiminut monessa asiassa edelläkävijänä. Olemme jo mahdollistaneet esimerkiksi 16-vuotiaiden äänestämisen. Voisimme hyvin näyttää tietä myös sähköisen äänestämisen saralla, pohtii Virta.

Kokemusta ja uutta ajattelua

Muuten varsinainen äänestyspäivä sujui Virran mukaan hyvin. Myös vaalitulos miellytti kirkkoherraa, sillä se on uusien kasvojen ja kokemuksen yhdistelmä.

– Noin 40 prosenttia valituista kirkkovaltuutetuista on uusia nimiä. Voidaan sanoa, että näissä vaaleissa tapahtui pieni sukupolvenvaihdos.

Ikäjakauman monipuolistumisen lisäksi kirkkovaltuusto edustaa Virran mukaan myös monipuolisesti Rauman eri alueita.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut