Äänestysruletti pyöri viidesti Rauman sote-lausunnosta

Demokratian toteutuminen ja rahoitusmalli olivat tiukimpiä kysymyksiä.

Tarvittiin yhteensä viisi eri äänestystä ennen kuin Rauman kaupunginhallitus sai hiottua lausuntonsa valmiiksi koskien maan hallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. Täpärimmät luvuin 5–4 ratkotut äänestykset koskivat demokratian toteutumista maakunta-sotessa sekä uudistuksen rahoitusmallia.

Enemmistön äänin voimaan kirjaukset, joiden mukaan Rauma katsoo, että demokratia toteutuu riittävällä tavalla ja että rahoitusmalli on pääosin tarkoituksenmukainen ohjaamaan taloudenhoitoa sote-maakunnissa.

Tappiolle jäi kanta, jonka mukaan demokratia ei toteudu vaan sote-maakuntien perustaminen tulee etäännyttämään päätöksentekoa kansalaisen näkökulmasta. Sen katsottiin heikentävän merkittävästi kunnallista itsehallintoa ja estävän itsehallinnon tosiasiallisen toteutumisen maakuntatasolla.

Niin ikään vähemmistöön jäi lausuntoehdotus, jonka mukaan rahoitusmallia ei pidetä tarkoituksenmukaisena eikä lakiesitysten katsota sisältävän riittävästi keinoja julkisen talouden kestävyyden turvaamiseksi.

Molemmat näistä muutosesityksistä olivat Samu Vahteriston (kok.) tekemiä. Hänen lisäkseen samaa mieltä olivat Pasi Alonen (vihr.), Iida Lampi (kok.) ja Pasi Mäenranta (ps.).

Pohjaehdotuksen kannalla olleen enemmistön muodostivat SDP:n Jari Laihonen, Kalle Leppikorpi, Sari Seimelä ja Sirpa Viitanen sekä Helena Ollila (kesk.).

Kahdesta muutoskohdasta kaupunginhallituksen jäsenet olivat yksimielisiä äänin 9–0. Rauma haluaa, että opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelut säilyvät maakuntien sijasta kuntien omana toimintana. Palveluiden yhdenvertaisesta saatavuudesta lausuttiin tämän edellyttävän myös kotiin annettavien palvelujen merkittävää kehittämistä. Molemmat muutokset tehtiin Helena Ollilan esityksestä.

Lisäksi Vahteristo esitti vielä, että Rauman mielestä ostopalveluita ja vuokratyövoimaa koskeva sääntely ei ole tarkoituksenmukaista eikä käytännössä toteutettavissa. Tätä mieltä oli hänen lisäkseen vain Lampi, joten pohjaesitys jäi voimaan äänin 7–2.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut