Abien penkkariajelu vaatii erilliset liikenteenohjaajatkin

Poliisilta haetaan lupa yleisötapahtumalle, pelastuslaitos haluaa pelastussuunnitelman.

Lukion abiturienttien penkkariajelu ei ole mikään yksinkertainen retki, joka polkaistaan liikkeelle tuosta vaan.

Penkkariajelulle pitää saada poliisilta yleisötapahtumalupa. Lisäksi pelastuslaitos vaatii pelastussuunnitelman.

– Penkkarit on opiskelijoiden itsensä järjestämä tapahtuma. He ovat hakeneet luvat ja tehneet suunnitelmat, Rauman Lyseon lukion rehtori Jani-Petteri Renko kertoo.

Toki rehtorilta on tullut vinkkejä tapahtuman virallisen osan hoitamiseen.

Perheenjäseniä liikenteenohjaukseen

Vielä tiistai-iltana oli etsinnässä muutama liikenteenohjaaja, mutta keskiviikkona heitä oli listoilla jo peräti 16. Rengon mukaan ohjaajat ovat pääsääntöisesti abien perheenjäseniä ja tekevät homman talkoilla.

Liikenteenohjaajien tehtävänä on reitin varren tietyissä risteyksissä pysäyttää muu liikenne, jotta penkkariletkan neljä rekkaa pääsevät eteenpäin yhtenäisenä kulkueena.

Vaikka liikenteenohjaajat ovat niin sanotusti tavallista väkeä, pitää heistä ilmoittaa poliisille nimen lisäksi syntymäaika ja asuinkunta.

– Eiköhän poliisit tarkista, keitä ohjaajat ovat, Renko miettii.

Poliisi tarkistaa rekkojen kunnon

Liikenteenohjaajat saavat ajoreittisuunnitelman, johon on tarkkaan merkitty, mitä missäkin risteyksessä pitää tehdä. Jokainen priifataan omaan tehtäväänsä.

Myös rekkojen kuljettajista on Rengon mukaan pitänyt toimittaa poliisille ennakkotiedot, samoin jokaisen lavan nimetystä valvojasta. Poliisi tarkistaa lukion pihassa ennen ajelulle lähtöä kaikki rekat ja kuljettajat.

– Raumalla päästään helpommalla kuin Porissa, jossa liikkeellä on 14 rekkaa. Se on niin iso tapahtuma, että siellä pitää olla ensiapupistekin reitin varrella, Renko kertoo.

Rauman penkkariajelu on tänä vuonna hieman aiempaa lyhyempi, sillä rekat eivät käy Uotilassa. Kaikkiaan penkkareihin Raumalla osallistuu noin 180 abia.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut