Äidinkielen painoarvoa nostetaan ja reaaliaineiden pisteytystä tasataan

Pitkän matematiikan rooli muuttuu, kun yliopistojen todistusvalinnan pisteytykset uudistuvat 2026.
Pitkän matematiikan rooli muuttuu, kun yliopistojen todistusvalinnan pisteytykset uudistuvat 2026. Kuva: Antti Hämäläinen

Yliopistojen todistusvalinnan pisteytykset uudistuvat keväällä 2026. Uudistuksen myötä pisteytystaulukoiden määrä vähenee nykyisestä noin 50:stä 11:een, kertoo yliopistojen opiskelijavalintojen kehittämishankkeen projektipäällikkö Tanja Juurus.

Uudistuksella on hänen mukaansa päästy siihen, mikä oli tavoitteenakin. Nyt pisteytys pyrkii ohjaamaan vahvasti siihen, että lukiossa kannattaa opiskella sitä, mikä itseä kiinnostaa.

– Pisteytys ei nyt ohjaa tuijottamaan pistetaulukkoa, kun tekee lukiovalintoja, vaan se ohjaa miettimään, mistä on kiinnostunut.

Juurus kertoo, että uudistusta tehtäessä tärkeän kulman ovat muodostaneet lukiolaisten paineet ja nuorten jaksaminen.

Todistusvalinnalla valitaan noin puolet uusista yliopisto-opiskelijoista. Tänä vuonna yliopistoihin on valittu noin 30 000 opiskelijaa, joista siis noin 15 000 todistusvalinnalla.

Lyhyiden vieraiden kielten pisteytystä nostettu

Julkisuudessa keskustelu on pyörinyt etenkin sen ympärillä, että nykyisin pitkä matematiikka antaa korkeat pisteet kaikilla aloilla. Uusi pisteytys puolestaan pyrkii Juuruksen mukaan entistä paremmin tunnistamaan, millä aloilla pitkä matematiikka on merkityksellinen ja millä aloilla taas lyhyt matematiikka yhtä lailla riittää taustatiedoksi yliopistoon opiskelemaan pyrittäessä.

Uudistuksen muutoksiin kuuluu myös se, että reaaliaineiden pisteytystä on tasattu.

– Nyt vielä voimassa olevassa pisteytyksessä reaaliaineet ovat ikään kuin "sitä arvokkaampia" mitä enemmän niissä on lukiossa kursseja. Tästä ajattelutavasta on nyt luovuttu ja ajattelutapa on enemmänkin se, että ylipäätään reaaliaineet antavat geneerisiä (yleispäteviä) valmiuksia aineesta riippumatta, Juurus kertoo.

Muutoksia on tulossa myös lyhyiden vieraiden kielten kohdalla. Niiden pisteytys on nostettu samalle tasolle reaaliaineiden kanssa.

– Meille tulleiden viestien mukaan nykyinen pisteytys ohjaa siihen, että lyhyitä kieliä ei kannata opiskella, kun niistä saa niin huonosti pisteitä, Juurus sanoo.

Pisteytysuudistuksella lyhyistä kielistä on hänen mukaansa haluttu tehdä todellinen vaihtoehto myös niille, joita kielet kiinnostavat.

Eeva Nikkilä-Kiipula, STT