Äitinsä murhasta epäilty vangittiin – LS selvitti eurajokelaismiehen rikoshistorian: uhkaili ihmisiä tappamisella jo 17-vuotiaana, sukulaista perheineen suojattiin lähestymiskiellolla

Mies on vuonna 1997 syntynyt, taustoiltaan eurajokelainen mies, joka sai ensimmäisen rikostuomionsa vuonna 2015 ollessaan vasta 17-vuotias. Hän on valmistumistietojen perusteella käynyt ainakin toisen asteen opinnoissa Raumalla.

| Päivitetty

Paneliassa helatorstaina tapahtuneesta oman äitinsä murhasta epäilty 23-vuotias mies on vangittu tänään Satakunnan käräjäoikeudessa todennäköisin syin murhasta epäiltynä.

Mies on vuonna 1997 syntynyt, taustoiltaan eurajokelainen mies, joka sai ensimmäisen rikostuomionsa vuonna 2015 ollessaan vasta 17-vuotias. Hän on valmistumistietojen perusteella käynyt ainakin toisen asteen opinnoissa Raumalla.

Myös miehen rikoshistorian perusteella hän on vaikuttanut Eurajoen lisäksi vahvasti myös Raumalla. Länsi-Suomen läpikäymiin miehen aiempiin tuomioihin ei liity niinkään erityisen rankkoja väkivaltarikoksia, mutta päihteidenkäyttöä ja väkivallalla uhkailua kyllä.

Uhkaili järjestyksenvalvojia ampumisella

Miehen ensimmäinen tuomio tuli vuoden 2015 Mustan pitsin yössä Raumalla tapahtuneesta pahoinpitelystä. Mies työnsi järjestyksenvalvojan kaksin käsin päin kalliota ja piti tätä kurkusta kiinni järjestyksenvalvojan yritettyä ottaa häntä kiinni järjestyshäiriön takia.

Jo tuolloin mies uhkasi kahta järjestystenvalvojaa kiinniottotilanteessa ampumisella. Hän oli tapahtuma-aikaan juovuksissa. Pahoinpitelystä ja järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta nuorena henkilönä mies sai 40 päiväsakon rangaistuksen.

Vuoden 2017 maaliskuussa mies taas oli osallisena erikoisessa kahakassa, jossa nuorten miesten joukko ajoi toista nuorten miesten joukkoa takaa autolla Raumalla. Mies oli takaa-ajavan auton kuskina.

Kahakassa muun muassa lyötiin toisen auton lasi sirpaleiksi pesäpallomailalla. Rangaistukseksi törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vahingonteosta mies sai 70 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Päivittäinen kannabiksen käyttö jatkui pitkään

Lokakuussa 2018 mies jäi kiinni ajettuaan kannabispäissään autoa Raumalla.

Miehen huumeidenkäytöstä paljon kertoo helmikuussa 2019 annettu tuomio, jonka mukaan hän oli vuoden 2017 alun ja vuoden 2018 toukokuun välisenä aikana "laittomasti käyttänyt marihuanaa lähes päivittäin". Hän jäi poliiseille kiinni valeostotilanteessa, jossa hän yritti vastustaa kiinniottoa.

Muun muassa huumausaineen käyttörikoksesta ja haitanteosta virkamiehelle napsahti 90 päiväsakon rangaistus.

Tuomioista tuorein on viime kuulta. Tuolloin miestä epäiltiin törkeästä kotirauhan rikkomisesta, sillä hänen entisen seurustelukumppaninsa asuntoon tunkeutui ja paikkoja tuhosi mies, jonka ex-kumppani epäili olevan kyseinen mies. Syyte kuitenkin kaatui puutteellisen näytön vuoksi.

Samassa yhteydessä mies kuitenkin tuomittiin kahdesta vahingonteosta, sillä hän sytyttti Eurajoella vuokraisäntänsä auton palamaan ja rikkoi kerrostalon ulkoseinässä sijainneita valaisimia Raumalla.

Uhkasi väkivallalla ja tappamisella

Paneliassa torstaina tapahtuneen surman kannalta miehen oikeusjutuista huomiota herättävin on kuitenkin miehelle syyskuussa 2019 määrätty lähestymiskielto.

Sitä haki perhe, jonka mies on nimen perusteella sukua epäillylle miehelle. Lähestymiskieltopyynnön mukaan mies on ilmestynyt perheen kotiosoitteeseen "erittäin sekavassa mielentilassa" kahteen otteeseen kesällä 2019 ja uhannut molemmilla kerroilla väkivallalla ja ensimmäisen kerran jälkeen tappamisella.

Mukanaan hänellä oli linja-auton ikkunavasara, jonka hän uhkailujen päätteeksi heitti ulkorakennuksen ikkunaan. Hän on lisäksi uhkaillut polttavansa rakennuksia ja aiheuttanut lähestymiskieltoa hakeneen sukulaismiehen työautolle mittavia vahinkoja.

Lähestymiskieltohakemuksessa käytettiin kirjallisena todisteena epäillyn miehen tapahtuneen jälkeen kirjoittamaa Facebook-päivitystä.

Sekavahkosta päivityksestä ei saa tarkalleen selvää, keneen hän viittaa kirjoittaessaan, että "sen pellen saa käydä lopettamassa" kuin "kipeen koiran". Päivityksessä on kuitenkin vahva väkivallalla uhkailun tuntu, ja myös oikeudessa todettiin, että perheen kokema väkivallan uhka oli todellinen.

Niinpä mies määrättiin lähestymiskieltoon, joka tosin päättyi jo viime vuoden syyskuussa.

Mediatietojen mukaan Paneliassa sijaitseva paikka, jossa miehen epäillään surmanneen äitinsä, on perheen kesämökki. Tiedossa ei ole, oliko tapahtuma-aikaan paikalla muita.

Surmatyö kokonaisuudessaan on toistaiseksi hämärän peitossa. Poliisi tiedottanee tapahtuneesta lisää vielä tällä viikolla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut