Aikalisä Venäjän kaupan kasvuun

Rauman seudulla Venäjän kaupan osuus viennistä on vajaa 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Suurin Venäjän kauppaa käyvä toimiala on teollisuus, joten itänaapurin asettamat pakotteet elintarvikkeille eivät vaikuta useimpiin paikallisiin yrityksiin ainakaan suoraan.

– Rauman seudulta ei viedä elintarvikkeita Venäjälle. Baltian ja Saksan elintarviketuotantoon pakotteet kuitenkin vaikuttavat ja maissa tuotetuille elintarvikkeille joudutaan etsimään uusia markkinoita. Se voi puolestaan vaikuttaa Suomenkin hintatasoon, Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Jaakko Hirvonsalo sanoo.

Rauman kauppakamarin teettämässä tuoreessa kyselyssä muutama yritys onkin ilmoittanut vetäytyvänsä Venäjän markkinoilta tai luopuvansa laajenemissuunnitelmista itänaapuriin.

– Valtaosa, yli 80 prosenttia yrityksistä kertoo seuraavansa tilanteen kehittymistä, mutta vielä niillä ei ole tarvetta toimenpiteisiin ryhtymiselle.

– Pakotteiden vaikutuksia on vaikea arvioida. Normaalisti yritysten syksyyn kuuluu toimintasuunnitelmien ja budjettien laatiminen, mutta nyt kriisi mutkistaa tilannetta, kauppakamarin puheenjohtaja Timo Suistio sanoo.

Lue lisää perjantain Länsi-Suomesta.