Aikansa kutakin, sanoi Reijo Vene: perinteikäs raumalaisliike Sport-Asu lopettaa syksyllä, ellei toiminnalle löydy jatkajaa – "Aidosti innokas ja sitoutunut pitää olla"

Ikä tulee vastaan, toteaa yrittäjä. Sport-Asulla on 20 vuoden historia, ja se on löytänyt oman paikkansa urheilukaupan ja vaatekaupan välimaastosta.

Kauppias Reijo Vene kuvattiin asiakkaidensa keskellä samana torstaina, jolloin Sport-Asun sulkemisesta kerrottiin Länsi-Suomen etusivun mainoksessa. Varastontyhjennysalennuksien myötä hulinaa riitti. Nyt on jo rauhallisempaa, mutta kesästä toivotaan yhä vilkasta.

Kauppias Reijo Vene, mikä johti siihen, että eräänä toukokuisena torstaina Länsi-Suomen etusivulla oli koko sivun mainos, jossa kerrottiin, että Sport-Asu lopettaa?

– Ikä, Vene tokaisee ja nauraa päälle.

– Kun 64 vuotta tulee mittariin, voi todeta, että aikansa kutakin. Itselläni takana on 20 vuotta Sport-Asua, 14 vuotta Intersportia ja kolme vuotta Westlookia. Aloitin Westlook-nimellä vuonna 1985 samantyyppisellä konseptilla kuin mitä mulla nytkin on, Vene muistelee.

Nyt toiveissa olisi löytää toiminnalle jatkaja. Lehti-ilmoituksessakin luki, että "myytävänä myös kalusteet ja koko liikeidea".

– Ei mitään virallista hakua ole päällä, mutta olisihan se kiva, jos tähän joku löytyisi. Aidosti innokas ja sitoutunut pitää olla, sillä haluan itse päästä sitten aidosti irtautumaan tästä. Sukulaisille tai lapsilleni en tätä halua, se olisi liian riskaabelia!

Nettikaupassa olisi kasvunvaraa

Vuosien varrella moni asia on bisneksessä ehtinyt muuttua. Urheilu- ja vaatekaupasta iso osa on siirtynyt verkkoon, ja alaa pyörittävät ennen kaikkea isot ketjut.

Pienen raumalaisputiikin on pitänyt löytää oma yleisönsä, ja siinä Vene kokee Sport-Asun onnistuneen.

– Olemme sillä tavalla hyvässä välissä, että emme ole ihan urheilu- emmekä ihan vaatekauppa. Tämä on ihan oma sektorinsa: kapea, mutta toimintakykyinen. Hyvällä henkilökohtaisella palvelulla pystyy vastaamaan isojen ketjujen asettamaan haasteeseen, Vene sanoo.

Kehittämisenkin varaa yhä on, vaikkapa sitten sille uudelle yrittäjälle, vinkkaa Vene.

– Itselleni nettimaailma on vähän outo, mutta nettikaupan lisääminenhän olisi pienelle kaupalle iso voimavara. Sieltä voisi kaivaa parikymmentä prosenttia lisää myyntiä.

Toiveena saada varastot tyhjiksi kesän myynneillä

Mikä sitten on varsinainen lopettamisaikataulu? Aivan yhdellä iskulla perinteikkään kaupan toimintaa tuskin lopetetaan.

– Aika paljon riippuu heinäkuusta. Kesäkuu on aina kohtuullinen myyntikuukausi, mutta heinäkuulle toivoisimme nyt hyvää myyntiä, jotta tavarat saataisiin vähiin ja velkoja makseltua. Silloin vuokrasopimuksen voisi irtisanoa heinäkuun lopussa, ja kolmen kuukauden irtisanomisajan jälkeen tila voisi tyhjentyä lokakuun lopussa. Se on ajatus tässä vaiheessa, Vene ynnäilee.

Kesä painetaan siis vielä kovaa myyntiä kaupalla. Siitä yrittäjä ottaa ilon irti.

– Asiakkaitahan tässä hommassa ikävä tulee.

"Täytyy jotain töitä ruveta tekemään"

Yrittäjän arki on hektistä ja työntäyteistä, sitä ei käy Reijo Venekään kieltämään.

Mitäs yrittäjä sitten eläkepäivillään aikoo?

– Tässä täytyy jotain töitä ruveta tekemään, Vene nauraa.

Realiteetti on se, että yrittäjän eläke on "valtavan pieni". Niinpä Vene on jo tarjoutunut esimerkiksi lähetiksi kukkakauppaan sesonkiaikoina.

– Itse kun on hyvässä kunnossa, niin olisi kiva tehdä jotain pikku työtä. Voin mainostaa, että tunnollinen yrittäjä on älyttömän hyvä työntekijä: ei sairasta, ei tunne työaikoja eikä kronklaa mistään!

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut