GALLERIA: "Aila" työllisti pelastuslaitosta ja katkoi sähköjä Rauman seudulla – katso lukijoiden kuvat myrskytuhoista

Puu oli kaatunut dramaattisesti päin Rauman Karpalopolulla sijaitsevaa kerrostaloa torstaina aamupäivällä. Lukijan kuva.

Aila-myrsky rantautui Suomeen keskiviikon ja torstain välisen yön aikana ja toi mukanaan erittäin voimakasta tuulta myös Rauman alueelle.

Esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen seurannassa voimakkain kymmenen minuutin keskituuli mitattiin Rauman Kylmäpihlajassa: 29,4 metriä sekunnissa. Ilmatieteen laitos kertoi asiasta Twitterissä.

Kaatuneet puut olivat repineet maata mukanaan Kappelinsalmentien ja Luoteisväylän välissä Raumalla. Kuva: Anu Elo

- Alkusyksyn myrskyksi Aila oli jopa ennätyksellisen voimakas, ja vahinkoja esiintyi runsaasti. Runsaat vahingot johtuivat sulasta ja märästä maaperästä sekä vielä lehdessä olevista puista, joihin tuuli pääsee hyvin tarttumaan. Lisäksi tuulen suunta oli myrskypuuskille melko harvinainen, sanoo ylimeteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitokselta.

Pelastuslaitoksella piti kiirettä. Ala-Satakunnan alueen päivystävä palomestari Harri Salonen kertoi keskiviikkoaamulla, että yökahteen asti oli vielä rauhallista, mutta sen jälkeen vahingontorjuntatehtäviä tuli kiihtyvällä tahdilla.

Kaikkiaan tehtäviä kertyi Satakunnassa vuorokauden aikana lähes 350. Tehtäviä tuli lähinnä kaatuneista puista. Sen vakavempia hälytyksiä ei Salosen mukaan onneksi siunaantunut.

Tuuli heitteli myös irtonaisia pihakalusteita ja muita tavaroita ympäriinsä. Esimerkiksi trampoliinit olivat vaarassa varsinkin, jos niitä ei oltu kiinnitetty mihinkään kiinteään. Myös vasta kunnostetun Hauenguanon kaivon valkoinen huippuosa irtoi tuulessa. Sen kunnostuksesta ja paikallelaitosta huolehtii Rotaryklubi Rauman Hauenguano.

Aila on voinut kaltoinkohdella myös trampoliineja. Kuva on Laitilasta.
Valtakadulla keskellä Rauman keskustaa saattoi torstaiaamuna nähdä irtonaisen trampoliinin. Se oli ilmeisesti sittemmin kiinnitetty aukiolla sijaitsevaan penkkiin. Kuva: Kimmo Mäkeläinen
Pohjoiskehällä oli tie poikki kaatuneen vuoksi torstain aamuliikenteessä. Kuva: Heikki Marva

Kaatuneet puut ovat aiheuttaneet myös lukuisia sähkökatkoja. Torstain aikana sähköttä oli Rauman Energian ja Vakka-Suomen Voiman alueella tuhansia asukkaita. Enimmillään häiriöitä esiintyi samanaikaisesti noin 8700 kotitaloudessa. Perjantaiaamulla sähköttä oli vielä noin 500 kotitaloutta.

Sähköyhtiöiden häiriökartta näytti punaista torstaiaamuna.

Sähkökatkot ovat saaneet aikaan myös tunnelmointia. "Onnea on vanha kunnon puuhella sähkökatkon aikaan", totesi Saana Jaakkola Twitterissä aamukahdeksan jälkeen. Twiittiin oli liitetty tunniste #Eurajoki.

Ilmoitukset sähkölinjojen päälle kaatuneista puista tulee tehdä sähköyhtiölle, muistuttaa Salonen. Välitöntä apua vaativat tapaukset, esimerkiksi vilkasliikenteisille väylille kaatuneet puut, ilmoitetaan pelastuslaitokselle. Esimerkiksi pellolle vaarattomasti kaatunut puu ei edellytä soittoa hätäkeskukseen.

Mökki on pystyssä, mutta puut kaatuivat ihan sen viereen. Hyvä tuuri kuitenkin. Lukijan kuva: Teuvo Salminen

Pelastuslaitos varautui Aila-myrskyyn kasvattamalla hieman kapasiteettiaan esimerkiksi tilannekeskuksen osalta.

Puita meni nurin myös vanhalla hautausmaalla Raumalla. Lukijan kuva

KUVAGALLERIA LUKIJOIDEN LÄHETTÄMISTÄ MYRSKYTUHOKUVISTA: 

Uotilassa tuuli oli heivannut bussipysäkin pois paikoiltaan. Kuva: Taija Salonen Sairaalanmäellä puu oli kaatunut häkkivaraston päälle. Pappilankadulla Vanhassa Raumassa oli kaatunut aita. Kaatunut puu omakotitalon pihassa Silikalliolla. Kuva: Visa Virtanen Syväraumassa sijaitsevan talon pihalla kaatui iso koivu, joka vei myös toisen koivun mennessään. Kuva: Maria Raitanen Ulkorakennuksen nurkalla sijaitseva paju katkesi Voiluodolla. Kuva: Olli Toivonen Lonsinkatu poikki kaatuneiden puiden vuoksi. Telakankatua pääsee kulkemaan ja Kipparinkujan kautta. Tämä tilanne klo 11, viestitti kuvan ottanut Risto Leino. Pyhärannan Nihtiössä puita oli kaatunut useampiakin. Kuva: Teuvo Salminen Aila kuritti myös kasvihuonetta Mustikkatiellä Raumalla. Kuva: Tuija Savila Puu oli kaatunut uhkaavan näköisesti päin kerrostaloa Karpalopolulla Kourujärvellä. Myös tämä kuva on Karpalopolulta, jossa pelastuslaitos raivasi kaatunutta puuta. Laitilassa puu oli kaatunut keskelle tietä. Kuva: Raija Vainio-Kaila Myös Laitilassa bussipysäkin katos oli mennyt myrskyn voimasta nurin. Kuva: Raija Vainio-Kaila Puu kaatui Sinisaaren koira-aitaukseen. Kattopellit irtosivat Nummenvaheella. Äyhönjärven rantaa aamupäivällä. Tarkkaa työtä luontoöidiltä. Kuva Lauri Rankonen Myrsky Rihtniemessä. Kuva: Kari Santamaa Mänty kaatui auton päälle. Kuva: Eveliina Ruusumaa Rihtniemi. Kuva: Janne Lehtinen

Juttua päivitetty kauttaaltaan 18.9 kello 9.18.

Lisää aiheesta

Aila-myrsky juoksutti Satakunnan pelastuslaitosta ympäri maakuntaa: yhteensä lähes 350 tehtävää

Vain tilaajille Rihtniemessä myös surffattiin – "Kun Suomessa muita kehotetaan pysymään sisällä, on yleensä surffaajan paras keli lähteä ulos"

Vain tilaajille Aila-myrsky tempaisi Rihtniemessä mökin katon sijoiltaan: "Meillä on ollut mökki vuodesta 1982 asti, eikä tällaisia tuulituhoja ole ollut koskaan aikaisemmin"

Kuvasitko myrskytuhoja tai tyrskyjä? – lähetä meille kuva

Aila-myrsky aiheuttaa tuulivahinkoja etenkin maan länsiosassa