GALLERIA: "Aila" työllisti pelastuslaitosta ja katkoi sähköjä Rauman seudulla – katso lukijoiden kuvat myrskytuhoista

Jutussa kuvagalleria lukijoiden lähettämistä myrskytuhokuvista.

| Päivitetty

Aila-myrsky rantautui Suomeen keskiviikon ja torstain välisen yön aikana ja toi mukanaan erittäin voimakasta tuulta myös Rauman alueelle.

Esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen seurannassa voimakkain kymmenen minuutin keskituuli mitattiin Rauman Kylmäpihlajassa: 29,4 metriä sekunnissa. Ilmatieteen laitos kertoi asiasta Twitterissä.

- Alkusyksyn myrskyksi Aila oli jopa ennätyksellisen voimakas, ja vahinkoja esiintyi runsaasti. Runsaat vahingot johtuivat sulasta ja märästä maaperästä sekä vielä lehdessä olevista puista, joihin tuuli pääsee hyvin tarttumaan. Lisäksi tuulen suunta oli myrskypuuskille melko harvinainen, sanoo ylimeteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitokselta.

Pelastuslaitoksella piti kiirettä. Ala-Satakunnan alueen päivystävä palomestari Harri Salonen kertoi keskiviikkoaamulla, että yökahteen asti oli vielä rauhallista, mutta sen jälkeen vahingontorjuntatehtäviä tuli kiihtyvällä tahdilla.

Kaikkiaan tehtäviä kertyi Satakunnassa vuorokauden aikana lähes 350. Tehtäviä tuli lähinnä kaatuneista puista. Sen vakavempia hälytyksiä ei Salosen mukaan onneksi siunaantunut.

Tuuli heitteli myös irtonaisia pihakalusteita ja muita tavaroita ympäriinsä. Esimerkiksi trampoliinit olivat vaarassa varsinkin, jos niitä ei oltu kiinnitetty mihinkään kiinteään. Myös vasta kunnostetun Hauenguanon kaivon valkoinen huippuosa irtoi tuulessa. Sen kunnostuksesta ja paikallelaitosta huolehtii Rotaryklubi Rauman Hauenguano.

Kaatuneet puut ovat aiheuttaneet myös lukuisia sähkökatkoja. Torstain aikana sähköttä oli Rauman Energian ja Vakka-Suomen Voiman alueella tuhansia asukkaita. Enimmillään häiriöitä esiintyi samanaikaisesti noin 8700 kotitaloudessa. Perjantaiaamulla sähköttä oli vielä noin 500 kotitaloutta.

Sähkökatkot ovat saaneet aikaan myös tunnelmointia. "Onnea on vanha kunnon puuhella sähkökatkon aikaan", totesi Saana Jaakkola Twitterissä aamukahdeksan jälkeen. Twiittiin oli liitetty tunniste #Eurajoki.

Ilmoitukset sähkölinjojen päälle kaatuneista puista tulee tehdä sähköyhtiölle, muistuttaa Salonen. Välitöntä apua vaativat tapaukset, esimerkiksi vilkasliikenteisille väylille kaatuneet puut, ilmoitetaan pelastuslaitokselle. Esimerkiksi pellolle vaarattomasti kaatunut puu ei edellytä soittoa hätäkeskukseen.

Pelastuslaitos varautui Aila-myrskyyn kasvattamalla hieman kapasiteettiaan esimerkiksi tilannekeskuksen osalta.

KUVAGALLERIA LUKIJOIDEN LÄHETTÄMISTÄ MYRSKYTUHOKUVISTA:

Juttua päivitetty kauttaaltaan 18.9 kello 9.18.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut