Aila-myrsky rysäytti puun auton päällle – korjauslaskun kuittasi kaupunki

Puuvahingoista on tullut joitakin korvaushakemuksia. Myös tiekuopat ja liukastumiset saavat hakemaan korvauksia.

Syyskuussa riehunut Aila-myrsky näkyy myös Rauman kaupungille osoitetuissa korvausvaatimuksissa. Kaupunki on korvannut esimerkiksi autovahingon, joka syntyi myrskytuulen kaadettua männyn auton päälle.

Tapaus sattui raumalaisella asuinalueella keskellä yötä Aila-myrskyn puhjettua. Myrskytuulen voimasta puun juurakko sekä maa sen ympärillä nousivat ylös, ja siksi puu oli kaatunut auton päälle.

Rysähdys rikkoi auton takalasin ja teki auton takaosaan lommoja ja naarmuja. Auton sisäosa oli täynnä lasinsiruja ja puupurua. Korjauslaskun hinnaksi tuli 1 400 euroa. Laskun kuittasi Rauman kaupunki.

Oli omassa ruudussaan

Lasku maksettiin siksi, että vahingon oli aiheuttanut kaupungin omistamalla ja hallinnoimalla alueella kaatunut puu, selittää kaupungin lakimies Katri Ranta-Eskola. Korvauspäätös perustui wihertoimen lausuntoon.

– Korvausvastuun katsottiin täyttyvän, kun auto oli oikein pysäköity omaan parkkiruutuunsa ja kaupungin puu rysähtää päälle. Hyvin tapauskohtaisesti näitä tutkitaan, Ranta-Eskola sanoo.

Katri Ranta-Eskolan mukaan viimeisimmän myrskyn tuhoista on tullut muutamia korvaushakemuksia kaupungille.

– Myrsky oli tiedossa oleva asia ja tietysti jokaiselle oma terveen järjen käyttö on sallittua että yrittää itse minimoida vahinkonsa, Ranta-Eskola sanoo.

Pyykkiteline mäsäksi

Toinenkin Aila-myrskyyn liittyvä korvauspäätös on kaupungilla jo tehtynä. Tapaus oli tuhoiltaan lievempi vahinko kuin aiemmin mainittu. Puu kaatui kiinteistön pyykkitelineen päälle, joten tilalle jouduttiin ostamaan uusi.

Kaupunki lupautui korvaamaan 95 euron arvoisen uuden telineen. Wihertoimen lausunnon mukaan katkennut mänty kasvoi kaupungin puistoalueen puolella, ja puu oli jo aiemmin sovittu poistettavaksi kaupungin työnä.

Aila-myrskyyn liittyvistä hakemuksista ei lopulta ole kertynyt sen suurempaa sumaa kaupungille.

– Varmaan jonkin verran ihmiset hoitavat näitä myös kotivakuutustensa kautta, ja tietenkään kaikissa vahingoissa ei kaupunki ole osapuolena.

Tulva oli poikkeus

Korvausten kanssa oli toisin kaksi vuotta sitten kesällä sattuneen rankkasateen jälkeen, jolloin kiinteistöjen kellareihin tulvi laajalti vettä Raumalla. Silloin katsottiin, että kyse oli ylivoimaisesta esteestä, jonka johdosta kaupungille ei syntynyt korvausvastuuta.

Kaupunki hankki myös Ilmatieteen laitokselta lausunnon, jonka mukaan vastaavia sateita tulee harvemmin kuin kerran 30 vuodessa.

– Ihan kaikkeen ei voi kaupunkikaan varautua, Ranta-Eskola toteaa.

Vuodenajat näkyvät

Rauman kaupungille osoitetaan vuosittain kymmeniä korvausvaatimuksia. Ranta-Eskolan mukaan vuodenajat näkyvät hakemuksissa, esimerkiksi talviaikaan on jonkin verran liukastumisvahinkoja. Korvauksia haetaan myös esimerkiksi vesivuotojen ja tiekuoppien aiheuttamien vaurioiden jäljiltä.

Vuoden 2018 tulvan jäljiltä erilaisista korvausvaatimuksista tehtiin yhteensä 50 päätöstä. Seuraavana vuonna tahti tasoittui 40 päätökseen vuodessa. Tänä vuonna vahingonkorvauspäätöksiä on tehty 23 tähän mennessä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut