Äitienpäivää vietetään epävakaisessa säässä, ensi viikolla kesäisiä lämpötiloja – koivun kukinta jo runsasta

Sadepisarat säilössä. Lukijan kuva: Tiia Helenius


Kuluneen viikon kylmä sää alkaa väistyä lauantaista lähtien, kun matalapaine siirtyy pois Suomen alueelta. Lauantaina sää pysyy kymmenen asteen tuntumassa tai sen alapuolella koko maassa.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että tuleva yö ja sunnuntaiaamu ovat koko maassa melko selkeitä maan lounaiskolkkaa lukuun ottamatta, missä voidaan saada sadekuuroja. Päivän aikana maan etelä- ja keskiosaan leviää yleisemminkin sadekuuroja. Pohjoisessa on poutaisempaa, vaikka kuuroja voi tulla sielläkin, jopa lumisia.

– Päivä on siis vähän epävakainen, etenkin maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, mutta sateet ovat kuitenkin kuuroluontoisia, päivystävä meteorologi Antti Kokko ennustaa.

Hänen mukaansa maan etelä- ja keskiosissa päästäneen kymmenen lämpöasteen tuntumaan.

"Odotettavissa vihreä humahdus"

Ensi viikolla säätyyppi muuttuu melko lailla, sillä Suomeen virtaa etelästä lämpimämpää ja kosteampaa ilmamassaa, mikä johdattelee kohti suorastaan kesäisiä lukemia.

– Maanantaina maan etelä- ja keskiosiin saadaan lämpimän rintaman sateita, mutta päivällä etelässä poutaantuu, ja päästään 13–15 lämpöasteeseen, Kokko kertoo.

– Lämpötilat ovat varsin kesäisissä lukemissa eli kahtakymmentä astetta kolkutellaan sisämaassa, jossa päivän ylimmät lämpötilat ovat 17–19 astetta. Rannikolla kylmä meri vähän viilentää näitä lukuja.

Kokko muistuttaa, että auringon ja lämmön lisäksi ensi viikon sää on myös kosteampaa, mikä lisää kesän tuntua.

– Kun kasveja ja puita ajattelee, niin odotettavissa on varsinainen vihreä humahdus.

Tästä antaa osviittaa myös Turun yliopiston siitepölytiedotus, jonka mukaan koivun kukinta on jo maanantaina runsasta tai erittäin runsasta Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Ennusteen mukaan koivun siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan maan eteläosissa runsaista erittäin runsaisiin. Sateet laskevat hetkellisesti ilman siitepölymääriä.

Rauman sääennuste:
https://ls24.fi/saa