Äitienpäivänä palkittavista otetaan ehdotuksia vastaan – Kunniamerkin voi saada 40 vuotta täyttänyt biologinen äiti, adoptioäiti tai sijaisäiti

Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt voivat ehdottaa palkittavia äitejä.
Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt voivat ehdottaa palkittavia äitejä. Kuva: Esa Urhonen/arkisto

Aluehallintovirastot pyytävät 4. marraskuuta mennessä esitykset toimialueiltaan vuoden 2023 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi.

Kunniamerkin voi saada 40 vuotta täyttänyt biologinen äiti, adoptioäiti tai sijaisäiti. Lasten lukumäärällä ei ole ratkaisevaa vaikutusta palkitsemiseen. Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt voivat ehdottaa palkittavia äitejä.

Jos omat lapset tekevät esityksiä, tulee niissä olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä.

Äitienpäivän kunniamerkki, Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali kultaristein, myönnetään lasten ja nuorten esimerkillisestä kasvatustyöstä sekä perhe-elämän ja vanhemmuuden edistämisestä ansioituneelle.

Perusteluna voi olla myös laajemman yhteisvastuullisen kasvatustehtävän toteuttaminen. esimerkiksi lastensuojelu- ja perhejärjestöissä, nuoriso- ja urheilujärjestöissä tai muissa yhteiskunnallisissa järjestöissä. Ammatissaan kasvattajina toimiville kunniamerkkiä ei kuitenkaan ole tarkoitus myöntää.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tekee aluehallintovirastojen esitysten perusteella kunniamerkkiesityksen ritarikunnille. Kunniamerkit luovutetaan äitienpäivänä valtakunnallisessa juhlassa, jonka järjestelyistä vastaa Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Äitienpäivän kunniamerkkiesitykset tehdään Ritarikuntien kunniamerkkiehdotuslomakkeella ja STM:n liitteellä. Lomakkeet toimintaohjeineen löytyvät julkishallinnon verkkopalvelusta www.suomi.fi ja STM:n verkkosivuilta. Niitä voi tilata myös aluehallintovirastoista.

Varsinais-Suomen tai Satakunnan alueella asuvien saajaehdokkaiden kunniamerkkiesitykset toimitetaan 4. marraskuuta mennessä osoitteeseen:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto, PL 4, 13035 AVI

Lisätietoja: suunnittelija Pirjo Ojanen, puh. 0295 018 052