Ajattelitko hypätä auton rattiin? – lue tämä ja harkitse uudelleen

Sakea lumipyry aiheuttaa erittäin huonoa ajokeliä keskiviikosta alkaen. Myös monien järvien vedenpinta on tavallista korkeammalla.

Runsas lumisade muuttaa ajokelin monin paikoin erittäin huonoksi keskiviikkona, kertoo Ilmatieteen laitos.

Ilmatieteen laitoksen mukaan voimakas matalapaine tuo Suomeen keskiviikkoiltapäivästä alkaen voimakasta lumipyryä ja puuskaisia tuulia. Pyry saapuu ensin länsirannikolle ja leviää sieltä illan ja yön aikana koko maahan.

– Säätilanteen vaikutukset painottuvat etenkin läntisiin ja eteläisiin maakuntiin, joissa puuskainen tuuli sekä länsipainotteisesti myös puihin kertyvä lumikuorma aiheuttavat paikoin vahinkoa, sanoo meteorologi Paavo Korpela tiedotteessa.

Länsiosissa maata voi Ilmatieteen laitoksen mukaan sataa jopa 15–20 senttiä lunta. Muualla maassa lunta sataa ennusteen mukana noin kymmenen senttiä.

Maan länsiosissa pyrytyksen ennustetaan poutaantuvan torstaiaamuksi, mutta muualla maassa lumisade voi jatkua torstain ajan heikentyen hiljalleen.

Merellä saattaa olla luvassa paikoin myrskylukemiin kohoavan tuulen aiheuttamaa kovaa, yli neljän metrin korkuista aallokkoa. Mantereella puuskat voivat yltää noin 15 metriin sekunnissa, etelä- ja länsirannikolla vielä kovemmaksi.

Talvella voi tulvia monin paikoin

Useiden luonnontilaisten järvien vedenpinnat Pirkanmaalta Pohjois-Karjalaan ovat poikkeuksellisen korkealla vuodenaikaan nähden. Syynä ovat syksyn runsaat sateet, kertoo Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen yhteinen Tulvakeskus.

Pahin tilanne on Pohjois-Pirkanmaan järvillä. Myös Kokemäenjoen vesistön tilanne on hankala, sillä järvet ovat täynnä ja hankaloittavat siten joen virtaaman säätämistä.

Tulvakeskuksen mukaan sään viileneminen ja sateiden vähentyminen lähipäivien aikana helpottavat tilannetta, mutta pakkasen kiristyminen voi aiheuttaa vesistöissä hyydeongelmia.

Hyyteeltä suojaavaa jääkantta ei pääse muodostumaan silloin, kun jokien virtaamat ovat suuria. Jokien virtaaman tulisi olla tilapäisesti pienempi, jotta hyydetulvilta suojaava jääkansi voisi muodostua.

– Kokemäenjoen vesistön yläpuolisissa järvissä vesi on kuitenkin nyt niin korkealla, että juoksutuksen vähentäminen on vaikeaa. Esimerkiksi Näsijärveen talveksi tarvittavan varautumistilan luominen voi vaatia niin suuria juoksutuksia Tyrväällä, että siitä voi aiheutua vaaraa rakennuksille, sanoo Suomen ympäristökeskuksen tutkija Harri Myllyniemi tiedotteessa.

Tulvakeskuksen mukaan tulvariskialueilla sijaitsevilla rantakiinteistöillä on syytä varautua tulvivaan talveen.Pohjois-Suomessa, pohjalaismaakunnissa ja Lounais-Suomessa vedenpinnat ovat nyt Tulvakeskuksen mukaan pääosin laskussa.

Henrietta Nyberg, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut