Ajokortti ei jatkossa käy henkilöllisyystodistuksesta

Vaikka lain mukaan henkilöllisyyden voi todistaa vain passilla tai henkilökortilla, on pelkällä ajokortillakin voinut tulla toimeen, jos ei ole matkustellut. Tilanne muuttuu ensi vuoden puolella. Kuva: LS-arkisto/Juha Sinisalo

Ajokortti ei ole koskaan ollutkaan varsinainen henkilöllisyystodistus, vaan sen tarkoituksena on osoittaa, että henkilö voi kuljettaa tietynlaista ajoneuvoa, muistuttaa Lounais-Suomen poliisilaitoksen lupapalvelusektorin vastaava johtaja Stephan Sundqvist.

Nykyiselläänkin henkilöllisyyden todistamiseen tarvitaan lain mukaan joko passi tai henkilökortti, mutta vuoden vaihtuessa ajokortin asema henkilöllisyyden todistamisessa heikkenee.

Se ei jatkossa käy todistukseksi henkilöllisyydestä kriittisimpiin tilanteisiin. Näihin tilanteisiin kuuluvat esimerkiksi uuden henkilöllisyystodistuksen hakeminen poliisilaitokselta ja verkkopankkitunnusten hankkiminen pankista.

Uudistus ei koske kaikkia tilanteita, joissa henkilöllisyyden todistamista pyydetään. Viranomaismääräykset eivät kohdistu esimerkiksi iän todistamiseen kaupassa tai henkilöllisyyden todistaminen postipakettia noudettaessa

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.