Ajoneuvojen ensirekisteröinnit kääntyivät nousuun

Uusia ajoneuvoja rekisteröitiin viime vuonna 174 119, mikä on 1,2 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Henkilöautojen ensirekisteröinnit kasvoivat viime vuonna 2,7 prosenttia. Trafi arvioi, että vuonna 2015 voidaan päästä lähelle 110 000 ensirekisteröityä henkilöautoa. Henkilöautoja ensirekisteröitiin vuonna 2014 yhteensä 106 236 kappaletta.

Uusi auto lähtee useimmiten 52-vuotiaan miehen matkaan. Viime vuonna ensirekisteröidyn henkilöauton hankkineiden naisten keski-ikä oli hiukan miehiä alempi eli noin 51 vuotta. 

– Uskomme, että romutuspalkkiokokeilu tuo omalta osaltaan piristystä uusien autojen ensirekisteröintiin. Mielenkiintoista onkin nähdä, vaikuttaako romutuspalkkiokokeilu jotenkin myös auton hankkijoiden ikäjakaumaan, pohtii tietojohtaja Juha Kenraali.

Romutuspalkkiokokeilun tavoitteena on uudistaa Suomen eurooppalaisittain iäkästä autokantaa.

– Tarkoituksena on saada oikeasti käytöstä poistetut autot romutettua virallisia kanavia myöten sekä samalla tukea autojen vaihtamista uudempiin, jotta liikenteessä olevat autot olisivat nykyistä ympäristöystävällisempiä ja turvallisempia, summaa Kenraali.

Vaihtoehtoisia energialähteitä käyttävien henkilöautojen osuus on vielä pieni, mutta niiden suosio on kasvussa, erityisesti lisääntyivät sähköhenkilöautojen ensirekisteröinnit. Vuonna 2014 ensirekisteröitiin yhteensä 183 sähkökäyttöistä henkilöautoa, kun vuotta aikaisemmin niitä rekisteröitiin vain 50. Myös ladattavien hybridihenkilöautojen suosio nousi ja niitä ensirekisteröitiin 256, kun vuonna 2013 niitä rekisteröitiin 168.