Ajoneuvoveron korotus keskimäärin 60 euroa

Hallituksen esittämä ajoneuvoveron korotus toisi keskimääräiselle autonomistajalle noin 60 euron lisän ajoneuvoveroon vuodessa. Korotuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2016 alusta.

Trafin ajoneuvoliikennerekisterin mukaan liikennekäytössä olevien henkilöautojen keskimääräiset hiilidioksidi- eli CO2-päästöt olivat syyskuun alussa 168 g/km ja uusi vero 60 euron korotuksen jälkeen noin 218 euroa vuodessa. Keskimääräisesti ajoneuvovero nousee siis 38 prosenttia.

– Vähäpäästöisillä, alle 100 g/km päästävillä henkilöautoilla korotus on noin 40 euroa vuodessa eli jatkossa näillä pienipäästöisillä autoilijoilla ajoneuvoveroa tulee maksettavaksi noin 120 euroa vuodessa, Trafin osastonjohtaja Juha Kenraali toteaa.

– Veronkorotus on pyritty suuntaamaan niin, että vähäpäästöisten autojen korotus on suuripäästöisiä pienempi, minkä toivotaan osaltaan kannustavan ympäristöystävällisempien autojen hankintaan, esimerkiksi sähköautojen veronkorotus on vain 24 euroa vuodessa.

Vaikka euromääräisesti pienipäästöisten ajoneuvojen vuosittainen vero nousee vähemmän, on prosentuaalinen kasvu kovempaa. Alle 100 g/km päästöillä vero nousee yli 40 prosenttia ja sähköautoissa peräti 55 prosenttia. Vielä tällä hetkellä sähköauton omistaja maksaa vuodessa vain noin 43 euron ajoneuvoveron, kun 2016 summa on jo 67 euroa.

Liikennekäytössä oleva pakettiauton CO2-päästöt ovat keskimäärin 200 g/km ja uusi ajoneuvovero olisi noin 280 euroa vuodessa. Prosentuaalisesti pakettiauton keskimääräinen ajoneuvovero nousee 31 prosenttia.

Ajoneuvoveron korotuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2016 alusta, mutta riippuen siitä monessako erässä ajoneuvoveronsa maksaa, voi korotus näkyä ajoneuvoverolipuilla jo vuoden 2015 alkupuolellakin.

Hallitus esitti 15.9.2014 ajoneuvoveron korottamista verotuottojen lisäämiseksi, mutta myös veron ohjausvaikutuksen parantamiseksi. Ajoneuvovero määritellään auton hiilidioksidipäästöjen mukaan ja ennen vuotta 2000 käyttöönotetuilla painon perusteella. Trafi hoitaa ajoneuvoveron keräämisen.