Aker Arctic suunnittelee valtion jäänmurtajan - rakentajatelakka vielä auki

Liikennevirasto teki tänään suunnittelusopimuksen valtion uudesta jäänmurtajasta. Aker Arctic Technology suunnittelee aluksen yhteistyössä ILS:n kanssa. Telakoiden kanssa neuvotellaan syksyllä. Rauma on yksi vaihtoehto.

Valtioneuvosto on jo aiemmin tehnyt periaatepäätöksen uuden jäänmurtajan hankinnasta. Sen rakentamiseen on varattu 125 miljoonaa euroa talveen 2016 mennessä. Alus suunnitellaan 50 vuoden elinkaarelle. 

Uuden murtajan jäänmurtokyky tulee kaikilta osin vastaamaan vähintään Urho-luokan murtajaa. Uusi murtaja varustetaan lisäksi öljyvahinkojen torjuntaan. Aluksessa on majoitustilat yhteensä 24 hengelle öljyntorjuntatilanteiden toiminnan lisämiehityksen varalle.

- Suomen ulkomaankaupan sujuvuus on täysin riippuvainen tehokkaasta talvimerenkulusta. Vanhin murtajamme Voima on jo kuusikymmenvuotias, ja on tärkeää, että pääsemme viidentoista vuoden tauon jälkeen uusimaan jäänmurtajakalustoamme. Uuden teknologian kautta tavoitteemme on parantaa jäänmurtajien palvelutasoa ja turvata vientimme kilpailukykyä, Liikenneviraston pääjohtaja Antti Vehviläinen sanoo.