Älä anna eläintä joululahjaksi

Joulun lähestyessä on jälleen hyvä aika muistuttaa siitä, että lemmikin hankinnan on oltava koko perheen tarkkaan harkittu päätös. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa, että eläin ei sovi joululahjaksi.

Eläin ei ole lelu eikä tavara, jonka voi ottaa hetken mielijohteesta tai antaa yllätyksenä sukulaisille tai lemmikkiä kinuaville lapsille. Eläimen omistaminen merkitsee aina suurta vastuuta, sillä lemmikkiin on sitouduttava koko sen eliniän ajaksi myös elämäntilanteiden muuttuessa.

- Lemmikkiä hankittaessa on ajateltava asioita pitkälle eteenpäin ja otettava huomioon, että kissat elävät 15–20 vuotta, koirat yli kymmenen vuotta ja pienet jyrsijätkin muutaman vuoden. Vesikilpikonnat ja useat matelijat voivat elää kymmeniä vuosia, jopa ihmisiän. Talouteen on valittava sellainen eläin, jota jaksetaan ja osataan hoitaa myös vaipparumban, työkiireiden, paikkakunnan vaihdosten ja muiden muutosten keskellä, HESY:n puheenjohtaja Hannele Luukkainen ohjeistaa.

Lapsiperheissä vanhemmat ovat vastuussa eläimestä ja sen hoitokuluista. Vaikka lapset kuinka lupaisivat huolehtia eläimen hoitamisesta, vanhempien on hyvä pitää mielessä, että tämä innostus saattaa lopahtaa hyvinkin nopeasti, kun uutuudenviehätys on haihtunut.