Älä anna kolean sään viedä lomafiilistä: "Mitä enemmän on suunnitelmia, sitä enemmän lomaan voi liittyä myös ahdistusta"

Kesäloma on monelle vuoden kohokohta ja siihen ladataan paljon odotuksia. Tänä vuonna heinäkuu on alkanut poikkeuksellisen koleana.

Miten suhtautua, kun helle ei helli ja lomapäivät tuntuvat valuvan hukkaan? Psykologi kehottaa suhtautumaan lomasuunnitelmiin joustavasti.

– Suomen kesä on lyhyt ja odotukset muodostuvat helposti suuriksi. Lomaan ladataan monesti turhan suuria paineita ja mielikuvat lomapuuhista edellyttävät usein kauniita kesäpäiviä. Pettymys kumpuaa sellaisista asioista, joihin liittyy odotuksia, kertoo Terveystalon psykologi Katariina Laurila.

Monet sään tuottamista pettymyksistä liittyvät juuri odotusten ja todellisuuden ristiriitaan.

– Omaan mielialaan voi vaikuttaa joustavalla suhtautumisella. Jos on etukäteen päätetty, että loman alkaessa mennään mökille ja sitten onkin viileää ja sataa, tulee luonnollisesti paha mieli. Jos taas suunnittelee tekemiset ja pukeutumisen sään mukaan, löytyy aina tapoja nauttia raittiista ilmasta, Laurila sanoo.

Heinäkuun tavallista kylmempi sää voi olla monelle lomansa aloittaneelle pettymys, jos sääolosuhteet pilaavat lomasuunnitelmat. Oikealla asenteella loma sujuu mukavasti säästä riippumatta.

– Lomaa ei tarvitse suunnitella etukäteen kovin tarkasti. Mitä enemmän on suunnitelmia, sitä enemmän lomaan voi liittyä myös ahdistusta. Hetkessä eläminen ja avoin mieli ovat avain rentouttavaan ja palauttavaan lomailuun.

Laurilan mukaan omaa mielialaa on mahdollista kohottaa, vaikka kurja lomasää olisikin vetänyt mielen matalaksi.

– Kannattaa tehdä jotain, mistä tulee itselle hyvä olo. Esimerkiksi liikunta on tehokas keino kohottaa mielialaa. Pienikin kävelylenkki vapauttaa mielihyvähormoneja.

– Ihmiset saavat mielihyvää eri asioista. Toisille toimii rentouttava hieronta, toiset taas piristyvät ystävien seurasta. Itsensä kuuntelu on tärkeää. Yritä tehdä mahdollisimman paljon sellaisia asioita, joista tulee hyvä olo, Laurila vinkkaa.

On myös hyvä muistaa, että kolea sadepäivä antaa oivan mahdollisuuden olla tekemättä mitään.

– Palautumisen kannalta on tärkeää välillä vain olla. Myös luovuus kukkii silloin, kun ei tee mitään, Laurila muistuttaa.