Älä kesytä karhua

Karhuja havaitaan erityisen paljon keväällä ja alkukesällä, jolloin luonnossa on niukasti ravintoa tarjolla ja otsot joutuvat liikkumaan paljon jopa valoisaan aikaan. Karhuja ei tule tieten tahtoen ruokkia tai houkutella asutuksen lähelle edes ruoan hajuilla. muistuttaa Suomen riistakeskus. Karhu on suurpeto, joka kesyyntyessään aiheuttaa vaaraa ja vahinkoa.

Karhun voi tavata nykyään missä tahansa Suomessa. Tassunjäljet, isot ulostekasat sekä revityt kannot ja ampiaispesät ovat yleensä ensimmäisiä merkkejä karhun läsnäolosta. Karhu nähdään usein vasta sen käyttäytyessä poikkeuksellisen pelottomasti.

Karhu on oppivainen eläin ja tarkastaa vuosi vuodelta samat hyväksi havaitsemansa apajat. Kesyyntymisongelmaa voi ennaltaehkäistä sillä, ettei ihmisen tarjoamana ole missään karhuja houkuttelevaa ravintoa.

Mökkeilykauden käynnistyessä on syytä muistaa, ettei pihoille ja jäteastioihin jätetä ruontähteitä houkuttelemaan hyvävainuisia karhuja. Myös loukkupyytäjien on syytä huolehtia, että kesäajaksi luontoon virittämättöminä jätetyt pyydöt ovat syötittömiä.

Riistakameroiden yleistymisen myötä on herännyt kiinnostus seurata niillä myös karhuja, ja kuvaustarkoituksessa maastoon on perustettu pienimuotoisia houkutuspaikkoja. On kuitenkin syytä muistaa, että myös pienillä haaskoilla karhua totutetaan ihmishajuihin, Suomen riistakeskus muistuttaa.