Älä ui meressä, jos sinulla on haavoja – bakteeritartuntojen riski kasvanut

Itämeressä uimista suositellaan välttämään, jos iho on rikki tai siinä on haavaumia. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Lämmin kesä on lisännyt Itämerellä Vibrio-sukuun kuuluvien bakteerien aiheuttamia tartuntoja, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Itämeressä uimista suositellaan välttämään, jos iho on rikki tai siinä on haavaumia.

Vibrioiden aiheuttamat merivesivälitteiset infektiot voivat olla vaaraksi erityisesti sellaisille henkilöille, joilla kehon puolustuskyky on alentunut sairauden tai pitkäaikaisen lääkityksen vuoksi. Näiden henkilöiden tulisi varoa Itämeressä uimista, jos heillä on ihorikkoja tai muita haavaumia. Jos bakteeri pääsee verenkiertoon, voi seurauksena olla vakava yleisinfektio.

Tavallisimmin tartunnat kuitenkin ovat haavaumien kautta saatuja ihoinfektioita. Bakteerit voivat aiheuttaa uimareille myös ulkokorvan tulehduksia sekä nieltynä lieväoireisen vatsataudin.

Vuonna 2018 tartuntoja on tähän mennessä todettu 8 kappaletta, joista viidellä tartuntalähde on ollut Suomessa.

– Raumalla olemme sen tiedon varassa, mikä THL:ltä on tullut. Tällä hetkellä lisänäytteitä ei ole otettu, kertoo Rauman kaupungin terveystarkastaja Jonna Aro.

Porin seudun  ympäristöterveydenhuolto valvoo yhteensä neljää merenrannassa olevaa uimarantaa Eurajoen ja Porin alueella.

– Meillä ei ole toistaiseksi tiedossa yhtään sairastunutta henkilöä Porin ja Eurajoen alueella. Jos kuvatunlaisia oireita ilmenee ja on käynyt merivedessä uimassa, kannattaa käydä tarkistuttamassa oireet terveydenhuollon ammattilaisella, sanoo Heidi Rosenblad Porin kaupungin terveysvalvonnasta.

Tartuntoja voivat aiheuttaa erityisesti Vibrio cholerae, Vibrio vulnificus sekä Vibrio parahaemolyticus. Kyse ei kuitenkaan ole kolerasta, vaikka se kuuluu samaan bakteerisukuun.

Euroopan tautikeskus (ECDC) seuraa kesäisin Itämeren ympäristöolosuhteita ja määrittelee viikoittain riskialueet Vibrio-bakteerien esiintymiselle. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos seuraa tilannetta Suomessa ECDC:n antamien raporttien avulla.