Alakouluja kiinni, ateriat ja siivoukset ulkoistukseen Raumalla

Ohjausryhmän käsistä lähtee paketti, joka päätyy vajaan 13 miljoonan euron säästöihin vuoteen 2022. Alun perin tavoite oli 15 miljoonaa euroa.

| Päivitetty

Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelma on julkistettu Rauman kaupungintalolla. Ohjausryhmän käsistä lähtee paketti, joka päätyy vajaan 13 miljoonan euron säästöihin vuoteen 2022. Alun perin tavoite oli 15 miljoonaa euroa.

Luonnos sisältää esityksen viiden alakoulun sulkemisesta. Kiinni menisivät Nanun, Kodisjoen, Kourujärven, Kortelan ja Vasaraisten koulut. Tilalle rakennetaan yksi uusi ja suuri 540 oppilaan koulu. Alustavasti sijaintipaikaksi on ajateltu entisen Aronahteen koulukiinteistön tonttia.

Työnimellä "Nanujärvelän koulu" kulkeva uudisrakennus vähentäisi menoja 1,5 miljoonalla eurolla. Perusteluina on, että lasten määrä vähenee ja koulutaloja pitäisi muuten peruskorjata.

Ulkoistus toisi ison säästön

Toinen merkittävä, Rauman oloissa uusi, esitys koskee kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluita. Ne siirrettäisiin liikkeenluovutuksella yksityiselle aikaisintaan vuonna 2021.

Nykyiset 260 työntekijää siirtyisivät vanhoina työntekijöinä kilpailutettavalle ulkoiselle yhtiölle. Säästöä kertyisi yhteensä 1,9 miljoonaa euroa ulkoistamisesta, tehostamisesta ja palveluiden tarpeen vähenemisestä muun muassa siksi, että alakouluja yhdistetään toisiinsa.

Ruoka- ja puhtauspalveluita odottaa kaupungin konsernipalveluiden toimialajohtaja Sari Salon mukaan iso eläköitymisen aalto tilanteessa, jossa työvoiman saaminen on pitkään ollut alan haasteena. Lisäksi jo nyt osioita puhtauspalveluista ostetaan ulkoa.

– Keskeisin pointti on, että tulevan toimijan tulee tuottaa vähintään yhtä laadukkaasti palvelut kuin ne on nytkin tuotettu, Salo sanoo.

Kipupisteet jo tiedossa

Kouluverkko ja tukipalveluiden ulkoistus olivat kaksi suurinta kipupistettä talousohjelmaa laatineelle ohjausryhmälle, sen puheenjohtaja, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) paljastaa.

– Väitän, että ne myös eniten keskusteluttavat syksyn mittaan.

Leppikorven mielestä talousohjelma ei ole varsinaisesti säästöohjelma. Kyse on rakenteellisista muutoksista, joita on tehtävä, kun talous on epäterveellä pohjalla.

– Tässä ei tehdä paniikkijarrutusta eikä syy ole siinä, että taloutta olisi hoidettu huonosti. Lomautuksia ja irtisanomisia ei tule.

Rauman talouden epätasapainosta kertoi talousjohtaja Henri Seppänen. Viime vuoden tilinpäätös oli miinuksella 15 miljoonaa. Tämän vuoden tulosennuste on hurja -25 miljoonaa euroa.

Menoista pois, ei veroja lisää

Talousohjelmassa merkillepantavaa on, että mukana ei ole tuloveronkiristystä. Suurin osa kokonaissummasta, 95 prosenttia, on menojen vähennyksiä.

Tinkimistä on tiedossa kauttaaltaan, esimerkiksi kaikkiin kaupungin avustuksiin ehdotetaan 10 prosentin vähennystä ja markkinointiavustuksiin 20 prosentin.

Tulolisäyksiä haetaan esimerkiksi rakennusten myynnistä ja taksojen korotuksista. Yhtenä esimerkkinä yhden euron korotus uimahallilippuun, toisena hulevesimaksun käyttöönotto Raumalla.

– Tämä ei ole suinkaan valmis paketti vaan ohjausryhmän esitys. Seuraavaksi on aika alkaa keskustelulla. Minusta lähtökohdan täytyy silti olla se, että jos tästä paketista haluaa jotain pois, pitää olla vaihtoehto tilalle, Leppikorpi toteaa.

Kommenttiaikaa on pitkälti

Rauma käytti ohjelmatyössä apuna kuntatalouden konsulttiyhtiö Perlacon Oy:tä. Paljonko konsultin kädenjälki näkyy lopputuloksessa?

– Konsultti ei määrännyt sisältöä. Se oli hyvä renki, mutta isännän rooli jäi meille. Kipeät ratkaisut ovat ihan täältä Kanalinrannasta kotoisin, Leppikorpi vakuuttaa.

Talousohjelman käsittely jatkuu Raumalla syksyn mittaan kuntalaistilaisuuksilla ja kuntalaiskyselyllä, joka on auki kaupungin nettisivuilla.

Kannanottoihin jää reilusti aikaa, sillä lopullinen päätös on tarkoitus tehdä kaupunginvaltuustossa 11. päivä marraskuuta.

Erikoissairaanhoidon poliklinikat pois, päivystys pysyy

Rauman talousohjelma sisältää isoja uudistuksia myös sosiaali- ja terveystoimialalle. Painopiste siirtyy peruspalveluihin, sillä kaikki kaupungin omana toimintana tuotettu erikoissairaanhoito on tarkoitus siirtää Satakunnan sairaanhoitopiirille.

Toimialajohtaja Satu Helinin mukaan asiasta on jo neuvottelut käynnissä. Raumalla on kuusi omaa erikoissairaanhoidon poliklinikkaa. Tavoitteena on, että liikkeenluovutus tapahtuisi ensi vuoden heinäkuun alussa. Raumalle siirto toisi 2,5 miljoonan euron säästöt.

Järjestely on Helinin mukaan järkevä niin laiteinvestointien, työvoiman saatavuuden kuin potilastietojärjestelmien kannalta. Helin ei vastannut, mikä osa sairaanhoitopiirille siirtyvästä toiminnasta voisi jäädä Raumalle ja mikä menee Poriin.

– En usko siihen, että kaikki häipyy, mutta on myös toimintaa, joka mahtuu sairaanhoitopiirin sisään.

Aiemmin päivystyksenä tunnettu kiirevastaanotto sen sijaan säilyy entisellään eli kello 22:een asti. Vaihtoehtona oli Helinin mukaan sulkea ovet jo kello 20. Terveyskeskuksen puolella taas osastopaikkoja vähennetään 69 paikkaan nykyisestä 80:sta. Kiirevastaanotolle tulee viisi tarkkailupaikkaa, jotka siirtyvät T3-osastolta.

Sote-toimialan pidemmän tähtäimen suunnitelmana on tiivistää toimintoja entistä enemmän sairaalanmäelle. Vanhaa terveyskeskussiipeä ei enää peruskorjattaisi, koska arviohinta nousi vähintään 16 miljoonaan euroon.

Sen sijaan rakennettaisiin nykyistä pienempi uudisrakennus terveyskeskuksen osastoja varten. Lisäksi kunnostettaisiin aluesairaalan puoli, ja ajan myötä myös kaupungin sosiaalipalvelut ja perhekeskus siirtyisivät sairaalanmäelle.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut