Alakoululaisilla maskit kasvoilla Pyhärannassa: "Tärkeintä tässä on, että pystymme olemaan lähiopetuksessa"

Kouluissa haettiin maskinkäyttöoppia Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen videolta.

| Päivitetty

Alkuviikosta lähtien niin Satakunnassa kuin Varsinais-Suomessa on ollut maskisuositus yläkoululaisille. Käytäntö perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositukseen, joka tosin koskee 12 vuotta täyttäneitä eli siis myös alakoulun kuudesluokkalaisia.

Alueellisten suositusten lisäksi käytössä on kunta- ja kuntayhtymäkohtaisia linjauksia. Niinpä esimerkiksi Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueella maskisuositus koskee neljäsluokkalaisia ja sitä vanhempia.

Pyhärannassa kolmosilla

Pyhäranta kuuluu Uudenkaupungin alueeseen, ja niinpä Pyhärannan kouluissa on tiistaista saakka opiskeltu maskit kasvoilla.

– Kysehän on siis vain suosituksesta eli asia on täysin oppilaan ja huoltajan välinen, johon me emme edes saa puuttua, Ihoden koulun johtaja Henri Aitakari toteaa.

Aitakarin mukaan aika monella Ihoden oppilaalla maski kuitenkin on. Ihoden kuten muidenkin Pyhärannan koulujen kolmasluokkalaiset pitävät myös maskeja, sillä ohjeistuksen mukaan yhdysluokissa kaikkien on hyvä pitää. Ja Pyhärannan kaikissa kouluissa on yhdysluokat.

– En näe, että se olisi ollut iso ongelma. Ja ovathan lapset jo koko syksyn nähneet koulussa aikuisilla maskeja, Rohdaisten koulun johtaja Tytti Kaskinen huomauttaa.

Aitakari pitää suositusta vähän hankalana asiana. Mieluummin käytössä saisi hänen mielestään olla selkeä määräys, koska maskeja kuitenkin halutaan pidettävän.

Pyhärannassa oppilaat saavat laskennallisesti kaksi maskia päivässä. Monella vaihto osuu ruokailun yhteyteen.

– Mutta emme me mihinkään kirjanpitoon pysty. Uusia maskeja tilataan sitten, kun vanhat loppuvat, Aitakari sanoo.

Videolta oppia

Aitakarin näppituntuma tällä hetkellä on, etteivät kasvomaskit ole lapsia juurikaan haitanneet. Lapset ovat hyvinkin sopeutuvaisia.

– Ja tärkeintä tässä on, että pystymme olemaan lähiopetuksessa. Kontrollin puute vähän haittaa etäopetuksessa.

Viime keväänähän kaikki olivat etäopetuksessa, mutta Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueella myös kuluva kevätlukukausi alkoi 4.–6.-luokkalaisilla etänä, tosin vain kaksi päivää. Tiistaina otettiin sitten maskit käyttöön.

– Katsoimme ensin THL:n videon siitä, miten maskeja käytetään. Asiasta on puhuttu ja oppilaita motivoitu, Kaskinen kertoo.

Pakkasella ikävää

Samaan videoon tutustuttiin myös Raumalla Hj. Nortamon yläkoulussa. Videon jälkeen jokainen oppilas kokeili maskia luokanvalvojan ohjauksessa.

– Olen tyytyväinen siitä, miten hyvin oppilaat maskeja pitävät. Toki on muutamia, jotka eivät terveydellisistä syistä pysty maskia käyttämään, Hj. Nortamon rehtori Tanja Nurmi toteaa.

– Nyt kun vielä käytetyt maskit löytäisivät roskiin, rehtori jatkaa.

Raumalla jokainen oppilas saa neljä maskia päivässä. Nurmi kertoo, että heillä annettiin jokaiselle kerralla 25 maskia eli noin viikon tarpeeseen.

– Tavoitteenahan on estää viruksen leviäminen. Yläkoululaiset ymmärtävät asian hyvin. He haluavat suojella itseään ja toisiaan.

Yksi ongelma maskinkäyttäjiä kuitenkin tällä hetkellä häiritsee. Maskin käyttö kovalla pakkasella on vähän epämiellyttävää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut