Alanvaihto tuo henkilövajausta ravintola-alalle – "Kyllä rekrytointi on pirun haasteellista tällä hetkellä"

Osaavaa väkeä kaivataan. Töitä on tarjolla Raumalla, mutta moni ravintola-alan työntekijä on jo vaihtanut alaa kokonaan. Epävarmuus kaihertaa edelleen.

| Päivitetty

Jussi Alatalon ei tarvinnut vaihtaa alaa, vaan hän sai töitä ravintolasta Raumalla. Vaikeaa on silti ollut hänelläkin. Kuva: Juha Sinisalo

Ravintola-alan rekrytointivaikeuksia on käsitelty valtakunnallisissa medioissa kuluvan kesän aikana useasti. Moni ravintola on joutunut pitämään ovensa kesällä jopa kiinni, koska tekijöitä ei ole.

Raumalaiset alan yrittäjät vahvistavat rekrytointivaikeudet oman kokemuksensa pohjalta.

– Kyllä se on pirun haasteellista tällä hetkellä, varsinkin osaavan ja ammattitaitoisen henkilöstön löytäminen, sanoo Rauman Top Security Servicen eli TopSecin toimitusjohtaja Sami Haapanen.

TopSec pyörittää useita pubeja ja myös ruokaravintola Captain Jack’sia.

Moni on päättänyt vaihtaa alaa

Miksi työntekijöistä sitten on pulaa?

Yksi syy ovat alanvaihdot. Viime vuoden pahimpien koronarajoitusten ja niiden tuomien lomautusten ja irtisanomisten myötä moni päätti vaihtaa ravintola-alan johonkin muuhun.

Ylen jutussa useita ketjuja pyörittävän ravintolakonserni NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström arvioi, että työvoimasta jopa 20 prosenttia on siirtynyt korona-aikana muihin töihin.

– Kyllä minä tuon allekirjoittaisin, ja asiasta on puhuttu esimerkiksi alan lehdissä. On varmasti ihmisiä, jotka ovat pohtineet alanvaihtoa jo aikaisemmin. Ehkä he ovat tässä tilanteessa sitten käyttäneet mahdollisuutensa, pohtii FresCo Ravintoloiden keittiömestari Sami Pihlajaniemi.

FresCo toimii Raumalla, Turussa ja Porissa. Toistaiseksi paikat on saatu täytettyä, mutta helppoa se ei aina ole ollut.

– Jos puhutaan ammattilaisista, joilla olisi ammattitaitoa ja muutama vuosi työkokemusta, niin kyllähän heistä on nyt pulaa.

Tulevaisuus näyttää edelleen epävarmalta

Kaikkien haastateltujen mukaan ongelma koskee yhtä lailla tarjoilijoita kuin kokkejakin. TE-palveluiden avointen työpaikkojen sivustolta kokkien työpaikkailmoituksia löytyy Raumalta kuusi ja tarjoilijahakuja viisi.

Yksi tekijöitä hakevista ravintoloista on Rauman vesitornissa toimiva Rauman Torni, jonka toiminta käynnistyi keskellä korona-aikaa. Yrittäjä Esa Narmala kertoo, että rekrytointi on ollut haastavaa.

– Väkeä on tullut töihin muualtakin kuin Raumalta, ja myös raumalaisia on löytynyt, Narmala sanoo.

Harva muihin töihin lähtenyt on enää palannut ravintola-alalle, arvelee Narmala – vaikka näkymät ovat vuodentakaisesta jo hieman parantuneet. Vai ovatko sittenkään?

– Tuntuu, että vähän epävarmoja aikoja tässä eletään edelleen, kun tulevaisuutta katsotaan. Ehkä siksikin moni ei ole halunnut palata.

Rauma pelasti ravintolapäällikön

Yksi Raumalle tulleista ravintola-alan työntekijöistä on TopSecin omistaman Kapakka2-baarin ravintolapäällikkö Jussi Alatalo. Järvenpääläislähtöinen Alatalo teki pitkän uran pääkaupunkiseudun ravintoloissa työntekijänä, kunnes korona sekoitti pakkaa viime vuonna.

– Kaikki loppui kuin seinään viime vuoden elokuussa toisen aallon tullessa. Yökerhot menivät kiinni, ja toisessa työssäni kouluttajakonsulttina asiakkaat loppuivat.

Alatalon pelastukseksi tuli Rauma. TopSecillä ravintolatoimenjohtajana työskentelevä Jarno Rehelmä oli jo aiemmin kysellyt Alataloa töihin Raumalle, ja viime syksynä tarjoukseen oli helppo tarttua.

– Täällä olen ollut rakentamassa ravintolaa alusta asti omin käsin. Ravintolapäällikkönä saan toteuttaa itseäni vapaasti, Alatalo iloitsee.

Epävarmuus ei houkuttele

Aivan ongelmitta ei ura Raumallakaan ole sujunut, ja kevään ravintolasulun aikaan Alatalolla kävi jo mielessä sivutoimen ottaminen.

– Kevään rengassesonkiin olisi ollut paikka rengasliikkeessä. Kyllä se vaihtoehto oli lähellä. Kävin myös läpi MOL:n sivuja ja mietin, että mitähän seuraavaksi.

Alatalo tietää monia, jotka ovat jo ravintola-alan jättäneet.

– Kaupan ja logistiikan alalle on ainakin siirtynyt monia, eivätkä he kovin helpolla palaa. Ehkä, jos olisi varmasti tiedossa, että kaikki palaa ennalleen, he voisivat palata. Mutta epävarmuudessa ei haluta elää, Alatalo sanoo.

Ravintolapäällikölläkin on ollut välillä taloudellisesti tiukkaa, kun töitä ei ole voinut ihan täydellä teholla tehdä.

– Kyllä minäkin olen joutunut ottamaan lisää lainaa juokseviin kuluihin, kuten auton remonttiin ja sellaisiin. Ei tässä tilanteessa ole ollut käteistä, jolla maksaa sellaisia.

Työntekijätkin kotoisin muualta

Kesän sesonkiaikaan Kapakka2:n työntekijätkin ovat tulleet muualta kuin Raumalta, esimerkiksi pääkaupunkiseudulta ja Kajaanista.

– Tuttuihin ja kokeneisiin työntekijöihin voi luottaa. He tietävät yleisimmät drinkit ja osaavat käyttää oluthanaa. Ei tarvitse alusta asti kouluttaa, Alatalo kertoo.

Osa kesän työntekijöistä on jäämässä Raumalle pidemmäksikin aikaa. Alatalollakin suunnitelmana on pysyä Raumalla.

– Täällä esimerkiksi asumismenot ovat aivan eri luokkaa kuin pääkaupunkiseudulla. Se helpottaa paljon.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut