Alihankintaketjut ovat tyypillisiä myös Rauman seudulla – Rakennusliiton aluetoimitsija: "Kaupunki ei valvo riittävän hyvin rakennustyömaita"

Rakennusliiton Tarmo Keränen ei ole kuitenkaan törmännyt täysin pimeään työvoimaan Raumalla.

Rauman seudullakin pitkät alihankintaketjut ovat tyypillisiä joillakin työmailla.

– Ketjutus on hyvinkin kirjavaa. Tilaaja voi antaa mahdollisuuden jopa kymmenenkin urakoitsijan alihankintaketjuun, toteaa Rauman seudun työmaita tarkastava Rakennusliiton Satakunnan aluetoimiston aluetoimitsija Tarmo Keränen.

Keräsen mukaan ketjutuksen huono puoli on se, että ketjun siirtyessä eteenpäin edellinen toimija ottaa aina rahaa välistä.

– Viimeinen tekee töitä nahkahintaan alipalkattuna, eikä voi taata, että kaikki saavat työehtosopimuksen mukaista palkkaa, hän sanoo.

Jonkinlaisia sopimuksia on kuitenkin kaikilla Keräsen valvomilla työmailla noudatettu.

– Täysin pimeään työvoimaan en ole törmännyt. Emme toki kierrä kaikkia omakotityömaita, niiden valvonta kuuluu aville.

Rauman kaupungin valvonnassa moitittavaa

Alihankintaketjuihin liittyviä puutteita on Rauman seudulla Keräsen mukaan yhtä paljon julkisilla kuin yksityisillä työmailla.

– Rauman tekninen valiokunta ei valvo riittävän hyvin rakennustyömaiden työoloja, edes sitä että maksetaanko oikeasti työehtosopimuksen mukaisia palkkoja, Keränen sanoo.

Aluetoimitsija huomauttaa myös sosiaalitilojen puutteista Rauman tilaamilla työmailla.

Lisäksi huomautettavaa löytyy muun muassa urakoitsijoiden valinnassa.

– Ihmetyttää, että kun olisi paikallinenkin vaihtoehto olemassa, miksi valitaan esimerkiksi joku helsinkiläinen firma muutaman kymmenen tuhannen euron takia.

– Raumalaisfirman valitsemalla veroeurot jäisivät Raumalle, ja parhaassa tapauksessa työntekijätkin olisivat raumalaisia, jolloin kulutukseen käytettävät rahatkin tulisivat tänne, Keränen toteaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut