Aluehallintovirasto määrää pakolliset terveystarkastukset Rauman telakan työmaille

Päätöksellä pyritään katkaisemaan tartuntaketjut ja kannustamaan työntekijät rokottautumaan nykyistä kattavammin. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Tartuntatautilain nojalla Rauman kaupunki velvoitetaan järjestämään terveystarkastukset Rauma Marine Constructions Oy:n, sen tytäryhtiöiden ja sen alihankkijoiden työmaihin kuuluvilla työpaikoilla

Terveystarkastus on pakollinen, joten Rauma Marine Constructions Oy:n, sen tytäryhtiöiden ja alihankkijoiden työmailla Rauman kaupungin alueella työskentelevät henkilöt velvoitetaan osallistumaan terveystarkastukseen.

Määräys pakollisista terveystarkastuksista on annettu Rauman kunnan alueelle ajalle 13.10.2021–2.5.2022.

Päätöksellä pyritään katkaisemaan tartuntaketjut ja kannustamaan työntekijät rokottautumaan nykyistä kattavammin. Koronavirus tarttuu henkilöstä toiseen erityisen herkästi lähikontaktissa, eli muun muassa telakkatyömaiden yhteiskuljetuksissa ja yhteismajoituksissa. Ulkomaalaisten työntekijöiden matala rokotekattavuus lisää virustartuntojen riskiä ja vakavien tautimuotojen hoidon tarvetta.

Lounais-Suomen aluehallintovirastolta kerrotaan, että velvoitteet oli todettu tarpeellisiksi ja välttämättömiksi Satakunnan sairaanhoitopiirin ja Rauman kaupungin kuulemisen jälkeen.

Aluehallintoviraston tiedotteessa todetaan, että monet Rauman kaupungin, telakan ja sairaanhoitopiirin aiemmin tekemät toimet ovat olleet oikeansuuntaisia ja niillä on pystytty vaikuttamaan tautitilanteeseen. Nyt annetulla määräyksellä aluehallintovirasto haluaa tukea myönteistä kehitystä ja mahdollistaa vastuullisen toiminnan jatkossakin.

Telakan koronatilanne rauhoittumassa

Rauman kaupugin tiedotteen mukaan Rauman telakan koronatilanne on rauhoittumassa. Alkuviikolla tehdyssä kattavassa näytteidenotossa, jossa testejä tehtiin yli 350, todettiin enää neljä uutta tartuntaa.

Positiivisen testituloksen saaneet henkilöt on asetettu eristykseen ja heidän lähikontaktinsa karanteeniin. Tähän mennessä telakan alueella on 17. syyskuuta alkaen todettu yhteensä 213 koronatartuntaa.

– Koronatilanne on Rauman telakalla paranemaan päin. 165 työntekijän eristys on päättynyt, eikä jatkotartuntoja telakan alueen ulkopuolelle ole juuri todettu. Telakalla on tehty koko koronaepidemian ajan hyvää työtä ja tehokkaita toimenpiteitä epidemian taltuttamiseksi. Aktiivinen yhteistyö ja selkeät toimintatavat ovat avainasemassa, johtava ylilääkäri Hannu Nordqvist kertoo.

Kaikki telakan alueen työntekijät on testattu kertaalleen ja suurin osa kahdesti. Työntekijöiden satunnaistestausta jatketaan edelleen.

– Ensi viikolla noin 120 työntekijää testataan satunnaismenetelmällä. Sen jälkeen pohditaan, onko tarvetta tehdä vielä uusi kattava testauskierros. Tällä hetkellä telakan tartuntatilanne on kuitenkin maltillinen, Nordqvist sanoo.

Rauman telakka painottaa toiminnassaan ja työkohteissaan edelleen terveysturvallista käyttäytymistä. Työntekijöiden on osoitettava negatiivinen testitulos ennen töiden aloittamista telakan alueella. Ulkomailta tulevilta työntekijöiltä otetaan näytteet aikaisintaan 72 tuntia maahantulon jälkeen, eikä ennen negatiivista näytevastausta pääse telakka-alueelle. On päätetty, että näytteet otetaan sekä rokotetuilta että rokottamattomilta työntekijöiltä.

Päivitys klo 16.31: lisätty Rauman kaupungin osuus.