Alueiden kosto voi ratkaista seuraavat eduskuntavaalit –  "Alueellinen eriytyminen oli myös Brexitin ja Trumpin valinnan keskeinen selitys"

Kansanedustaja Arto Satonen (kok.) kirjoitti seutukaupungeista kirjan, jonka nimi jo pysäyttää: Alueiden kosto ja voidaanko se välttää. "Arto kirjoittaa asiaa", kommentoi eduskunnan seutukaupunkiverkoston puheenjohtaja Kristiina Salonen (sd.).

Kansanedustaja Arto Satonen (kok.) kirjoitti seutukaupungeista kirjan, jonka nimi jo pysäyttää: Alueiden kosto ja voidaanko se välttää.

Seutukaupunkeja ovat Rauma, Laitila, Uusikaupunki ja kymmenet muut. Niissä asuu yli 900 000 suomalaista ja niissä tehdään suuri osa Suomen viennistä.

Palvelut kuitenkin vähenevät. Aluesairaalat, ammattikorkeakoulut, käräjäoikeudet, verotoimistot, poliisi, te-toimistot ja niin edelleen keskittävät toimintojaan maakuntakeskuksiin.

Toivottomuuden kokemuksia

Sastamalalainen Satonen näkee jo merkkejä toivottomuuden kokemuksista.

– Alueellinen eriytyminen on keskeinen selitys Brexitille, Trumpin valinnalle ja Ranskan keltaliiveille. Suomessa jo viime eduskuntavaaleissa oli merkkejä protestiäänestämisestä seutukaupungeissa. Ilmiö voi ratkaista seuraavat eduskuntavaalit, arvioi Satonen.

Hänen mielestään aluepolitiikka on liian arvokasta jätettäväksi yksin keskustapuolueelle.

– Toivon palauttaminen on nyt ykkösasia, sanoo Satonen.

Seutukaupungeilla on hyvät mahdollisuudet houkutella yrityksiä ja työntekijöitä, jos liikenne- ja tietoliikenneyhteydet saadaan kuntoon.

– Etätyö on parasta alueellistamista, Satonen kuvaa.

Salonen: Arto kirjoittaa asiaa

Raumalainen kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) kehuu Satosen kirjaa.

– Pääosiltaan se kuvaa seutukaupungista tulevan sielunmaisemaa hyvin. Arto kirjoittaa asiaa, kommentoi Salonen, joka on eduskunnan seutukaupunkiverkoston puheenjohtaja.

Seutukaupungeissa ihmiset ovat voineet omalla työllään hankkia asunnon ja hyvän elämän. Etenkin teollisuuden kansainvälinen rakennemuutos on vienyt monelta tämän mahdollisuuden.

– Esimerkiksi paperityöntekijästä sairaanhoitajaksi siirtyminen tai omasta kodista luopuminen työn perässä muuton vuoksi ovat isoja vaateita, sanoo Salonen.

Oman alueemme seutukaupungeilla menee ainakin suhteellisen hyvin. Monissa muissa seutukaupungeissa palveluiden karsiminen on johtanyt näivettymisen kehään.

Seutukaupunkien sielunmaisema

Seutukaupunkien sielunmaisemassa näkyvät Salosen mukaan globaalit uhat, työelämän ja oman elämän muutokset – mutta myös halu toimia muutoksen vuoksi.

– Ihmiset eivät ole lamaantuneita.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnassa Salonen on paljon miettinyt millaiseksi maailma muuttuu.

– Arvomuutos on mahdollisuus seutukunnille. Pienemmissä kaupungeissa samalla rahalla saa enemmän elämänlaatua. Teollisuus tarjoaa työtä, jolla on merkitystä, joka muuttaa maailmaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut