Aluevaltuusto oli puolittaisen palautuksen kannalla – "satakuntalainen malli pääsi yllättämään"

Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti asiasta yli tunnin keskustelun ja äänestyksen jälkeen.

Satakunnan aluevaltuusto keskusteli maanantaina pitkään sairaanhoitopiirin peruspääoman palautuksesta.

Maanantaina kokoontunut Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti äänestyksen jälkeen äänin 41–28 antaa suostumuksensa Satakunnan sairaanhoitopiirille palauttaa peruspääomaansa sairaanhoitopiirin jäsenkunnille sekä jättää jäsenkunnilta perimättä siihen kuuluvia eriä yhteensä enintään 25,7 miljoonaa euroa.

Soile Ojala-Sepän (ps.) vastaesityksenä oli, että aluevaltuusto olisi antanut suostumuksensa palauttaa peruspääomien korotukset vuosilta 1997–2021 eli yhteensä 45,3 miljoonaa euroa.

Satakunnan oma järjestely

Valtuutettu Kari Hannus (kok.) aloitti yli tunnin mittaisen keskustelun historiakatsauksella.

Hän kertoi, että Satakunnan sairaanhoitopiirin käytäntö alkoi vuonna 1997, jolloin kunnat maksoivat osan sairaanhoitopiirin lainanlyhennyksistä, mikä kirjattiin peruspääomalisäyksiksi.

– Päätöksessä ei edes puhuta peruspääoman palautusmahdollisuudesta, eikä sitä ollut edes tarkoitus palauttaa kunnille, puolittaisen palautuksen kannalla ollut Hannus kertoi.

Hannuksen mukaan järjestely oli poikkeuksellinen, sillä muissa sairaanhoitopiireissä kunnat maksoivat kaikki kulut sairaanhoitopiireille vuotuisella palvelumaksulla.

Ojala-Sepän vastaehdotusta kannattanut Vesa Jalonen (kesk.) kertoi salissa, että aluevaltuusto sai vuonna 1997 tehdyllä päätöksellä rahaa eteensä pyytämättä ja yllättäen.

– Olen ollut kuntapolitiikassa mukana 2005 vuodesta lähtien. En minä, eikä moni muu ole tiennyt, että Satakunnassa on toimittu eri tavalla. On hyvin tärkeää, että satakunnan kunnat saavat saman kohtelun kuin muissakin sairaanhoitopiireissä on tehty. Se on kuntien raha, ja se pitää sinne palauttaa.

"Kädenojennus kunnille"

Hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen (sd.) oli Hannuksen kanssa samalla linjalla siitä, että pohjaehdotus olisi hyvinvointialueelle paras ratkaisu.

Hän muistutti, että päätös oli vaikea, sillä moni valtuutettu on myös samalla kuntapäättäjä.

– Tämä niin sanottu satakuntalainen malli pääsi yllättämään, ja tässä olen huomannut tietynlaista poliittista värinää. Hallituksen esitys on sopuratkaisu, vaikka mekään ei täysin yksimielisiä asiasta oltu. Nyt katsetta tulevaisuuteen, tämä ratkaisu on kädenojennus sekä kuntakentälle että hyvinvointialueelle, Lehtonen totesi.

Äänestys aiheutti eniten hajaannusta kokoomuksen ja keskustan riveissä.

Hyvinvointialueen aloittavassa taseessa velkaantumisaste ei peruspääoman osittaisen palautuksen jälkeen nouse verrokkialueiden keskiarvon yläpuolelle.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut