Amerikkalaisvalokuvaajaa kiinnostaa Rauma by night: Thomas Cummins liikkuu kameransa kanssa yleensä kello kolme yöllä

Raumalla yhdysvaltalaisvalokuvaaja taltioi erityisesti Vanhaa Raumaa.

Tukholmassa amerikkalaista Thomas Cumminsia pidettiin sen verran epäilyttävänä, että Ruotsin poliisi päätyi kuulustelmaan keskellä yötä katunäkymiä kuvannutta valokuvaajaa.

Raumalla kameransa kanssa liikkuva yökyöpeli on saanut olla poliisilta rauhassa, mutta öisiä kuvausretkiä ovat sen sijaan keskeyttäneet juhlimasta palaavat pikkujoulun viettäjät.

Syy aamukolmelta tapahtuviin kuvauskeikkoihin on yksiselitteinen.

– Siihen aikaan ei ole ihmisiä liikkeellä häiritsemässä.

Cumminsin kuvissa ei näykään ihmisiä, ei eläimiä saati muutakaan liikkuvaa. Raumalla hänen kuviinsa on taltioitunut erityisesti Vanhaa Raumaa ja sen arkkitehtuuria.

– Aloitin kyllä valokuvaamisen aikanaan omakuvista, mutta huomasin, että pikkuhiljaa kuvissani oli yhä vähemmän minua ja enemmän ympäristöä.

Yökuvauksessa valokuvaajaa kiehtovat vastakohtaisuudet, valkoinen valo pimeyttä vastaan.

– Tavoitteeni on luoda kuviini tyhjää, yksinäisen tilan tunnelmaa, Cummins kuvailee.

Paljastava yö

Yö vaihtelevine valoineen paljastaa hänen mukaansa yhteiskunnasta enemmän kuin päivänvalo, joka valaisee peittäen kaiken alleen.

– Öiset katuvalot antavat mahdolllisuuden hallita joitain osia pimeydestä, mutta ne myös huomaamattamme näyttävät mihin keskitymme ja minkä koemme tärkeäksi yhteisössä.

Cummins on valokuvauksen ohella opiskellut arkkitehtuuria, jonka hän sanoo heijastavan yhteisön arvoja. Arkkitehtuuri onkin isossa roolissa hänen kuvissaan.

Lumikuvat vielä uupuvat

Teksasissa asuva Cummins toivoo Suomen residenssinsä aikana saavansa tuliaisiksi myös joitain lumikuvia. Kuvaajan harmiksi säätila on toistaiseksi ollut vetinen.

Cummins on koulutukseltaan taiteen maisteri ja opiskellut sekä Texasin Yliopistossa Austinissa että College of Art, Mainessa.

Cummins näyttää valokuviaan ja kertoo niistä 9.12. klo 14.00–15.00 Rauman Seudun Työnhakijat ry:n toimintakeskuksessa Lokki-talossa ja kello 18–19 Vanhan Rauman korjausrakentamiskeskus Tammelassa RaumArs-taiteilijoiden taiteilijatapaamisessa. Vapaa pääsy.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut