Ammatillista tutkintorakennetta uudistetaan isolla kädellä

Raumalainen Annika Hakala saa ensi keväänä valmiiksi Winnovasta puolitoistavuotisen lasten- ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkinnon. Kaksivuotias tytär Nella Suonpää on pitänyt äidin kiireisenä opiskelujen ajan. Hakalan mielestä ammattitutkintoja ei ole liikaa. Hän näkee hyvänä asiana sen, että valinnanvaraa riittää. Kuva: Elina Lammela

Ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteeseen ehdotetaan mittavia muutoksia, joiden seurauksena tutkinnot olisivat jatkossa laajempia ja niitä olisi selvästi vähemmän. Määrä putoaisi nykyisestä 351 tutkinnosta 166 tutkintoon.

Uudistus koskettaisi erityisesti ammatti- ja erikoisammattitutkintoja mutta jonkin verran myös ammatillisia perustutkintoja.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjausryhmä luovutti ehdotuksen pari viikkoa sitten opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle. Ehdotus on osa ammatillisen koulutuksen reformia, joka uudistaa koko ammatillisen koulutuksen lainsäädännön, rahoitus- ja ohjausjärjestelmän.

Alueen ammatillisista oppilaitoksista ehdotus saa positiivisen vastaanoton. Kuntayhtymän johtaja Matti Isokallio Sataedusta pitää muutosta tervetulleena, kunhan se viedään onnistuneesti loppuun asti.

– Tutkintorakennemuutos kokoaa sirpaleisia palasia yhteen ja tekee kokonaisuuksista isompia ja laajempia, Isokallio sanoo.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.