Ammattikalastajien tyly arvio: "EU kieltämässä suurimman osan Suomen kalastuksesta"

Kalatalouden keskusliiton mukaan rannikko- että avomerikalastus sekä näihin liittyvä kalakauppa ja jalostus ajettaisiin alas Suomen tärkeimmillä kalastusalueilla Ahvenanmaan ja Merenkurkun välillä.

| Päivitetty

Liiton mukaan silakan kalastuksen loppuminen vaikuttaisi suoraan jalostusyrityksien toimintaan ja kuluttajien mahdollisuuksiin saada Itämereltä pyydettyä silakkaa. Lohen kaupallisen kalastuksen kieltämisellä taas olisi rajuja vaikutuksia rannikkokalastukselle.

Euroopan unionin komissio antoi eilen esityksensä vuoden 2024 Itämeren kalastusmahdollisuuksiksi. Komissio esittää tässä vaiheessa kiintiöiden asettamista vain kolmelle kalakannalle.

Pääaltaan ja Pohjanlahden lohen kiintiö olisi 15 prosenttia pienempi kuin tänä vuonna ja kalastus sallittaisiin vain Perämerellä. Suomenlahden lohen kiintiö kasvaisi 7 prosenttia.

Komissio ehdottaa sivusaaliskiintiöiden vahvistamista läntiselle turskalle, itäiselle turskalle, läntiselle silakalle, Pohjanlahden silakalle ja keskiselle silakalle syksyllä odotettavissa olevien lisätietojen perusteella.

Silakalle annettaisiin vain pieni kiintiö kilohailin kalastuksen ohessa saatavia sivusaaliita varten.

- Esitys merkitsee Suomen kannalta, että keskisen silakan ja Pohjanlahden silakan suunnattu kalastus olisi kielletty ja että myös lohen kaupallinen kalastus Ahvenanmaalla, Saaristomerellä ja Selkämerellä olisi kielletty, sanotaan Suomen Ammattikalastajien liiton tiedotteessa.

Ammattikalastajien mukaan komission esitys merkitsee toteutuessaan, että suurin osa Suomen kaupallisesta kalastuksesta lopetettaisiin.

Silakan merikalastusta.

Silakan kalastuksen osuus Suomen merialueen saaliista on 90 prosenttia. Lohi taas on keskeinen saalislaji Ahvenanmaan, Saaristomeren ja erityisesti Selkämeren rannikkokalastajille.

Kalatalouden keskusliiton mukaan komissio otti esityksessään huomattavasti tiukemman linjan kuin kansainvälisen merentutkimusneuvoston tutkijat, jotka esittivät silakan kalastukseen ensi vuodelle vain 20-40 prosentin kiintiöleikkauksia. Liitto pitää esityksiä rajusti ylimitoitettuina.

- Esitykset perustuvat silakan koon osalta osin vanhentuneeseen tietoon ja lohen osalta tutkijoiden olettamukseen Suomen rannikon kalastuskiellon vaikutuksesta Ruotsin Ljungan-joen lohikantaan, sanotaan liiton tiedotteessa.

Kalatalouden keskusliiton mukaan rannikko- että avomerikalastus sekä näihin liittyvä kalakauppa ja jalostus ajettaisiin alas Suomen tärkeimmillä kalastusalueilla Ahvenanmaan ja Merenkurkun välillä. Liitto vetoaa Suomen uuteen hallitusohjelmaan, johon on kirjattu kotimaisen kalan edistämisohjelma.

Suomen kannan komission esitykseen muotoilevat hallitus ja eduskunnan valiokunnat. Lopullisen päätöksen tekee lokakuussa kokoontuva EU:n kalastusneuvosto.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut