Ammattilaisen jouluvinkki 2: Siirappileipiä emäntäkoulun aikaisella reseptillä

Elisa Merenkiven joulu ei tule myöskään ilman Rakel-siskon reseptin mukaan tehtyä taatelikakkua.

Elisa Merenkivi rakastaa joulua ja perinteisiä joululeivonnaisia. Kattaus on hänelle tärkeä osa joulun kahvipöytää. Kuvat: Juha Sinisalo

Elisa Merenkivi viimeistelee joulunpunaisen kahvipöytäkattauksen vuosikymmenten saatossa hurmaavasti ikääntyneellä joulutontulla. Suomalaisen joulukoristetehdas Weisteen tonttu on rakas muisto lapsuudesta.

– Jouluinen rekvisiitta on minulle itse asiassa yhtä tärkeää kuin se, mitä syödään, Merenkivi sanoo.

Merenkivi tunnetaan Lapissa sijaitsevan Pyörnin Kahvilan yrittäjänä. Kahvilassa joulu alkaa näkyä ja maistua viimeistään itsenäisyyspäivän tienoilla.

Suunnitelmat vanhojen joulukoristeiden näyttelystä olivat marraskuun puolivälissä jo pitkällä.

Vanhan kaavan mukaan

Joulukuun alussa tapahtuu jo leipurin kotonakin, kun keittiön täyttää piparkakkujen tuoksu. Paraisten piparkakkujen resepti on ollut käytössä 1970-luvun alusta lähtien, jolloin Merenkivi kävi emäntäkoulua.

Hän noudattaa reseptiä tarkasti.

– Mitään ei saa muuttaa eikä pipareita koskaan osteta valmiina!

Jopa piparimuotit ovat perua omalta äidiltä. Merenkivi nauraa, että Raakel-siskon kanssa käydään joka joulu sama keskustelu: kumman kaapissa possumuotti mahtaa tänä vuonna olla?

Perinteiden noudattaminen leivonnassa koskee myös taatelikakkua. Ohje on siskolta, joka aikoinaan sai sen iäkkäältä tuttavaltaan.

– Tällä reseptillä kakusta tulee ihanan pehmeä, Merenkivi lupaa.

Joulun kahvipöytään pitää olla myös ainakin Euran rinkeleitä ja lusikkaleipiä. Rinkelit Merenkivi muistaa lapsuudesta, jolloin niitä valmisti Eurassa asunut Aino-täti.

Perheen parissa

Jouluperinteet ovat tärkeitä Elisa Merenkivelle. Yksi niistä on joulun vietto perheen kanssa.

Lapset ja lastenlapset tekevät joulun, jota on vietetty niin Merenkivin kotona Lapissa kuin lasten perheiden luona.

Raakelin taatelikakku

200 g kuivattua taatelia 2 kuppia vettä 250 g voita 2 kuppia sokeria 4 munaa 3 kuppia vehnäjauhoja 1 tl soodaa 2 tl leivinjauhetta 2 tl vaniljasokeria

Keitä taatelit ja vesi puuroksi. Sekoita kuumaan puuroon voi ja sokeri.

Yhdistä kuivat aineet ja sekoita kylmään puuroon.

Voitele ja leivitä kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 190-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Ohjeen yksi kuppi on noin 1,25 desilitraa.

Paraisten piparkakut

500 g margariinia 400 g sokeria 2 munaa 200 g siirappia 2 tl kanelia 2 tl inkivääriä 2 tl neilikkaa 4 tl pomeranssin kuorta 800 g vehnäjauhoja 2 tl soodaa

Vatkaa margariinia, sokeria, munia, siirappia ja mausteita keskenään yleiskoneella.

Lisää jauhot, joihin on lisätty sooda.

Anna kovettua kylmässä.

Lue lisää jouluisia juttuja 23.11.2022 ilmestyneestä ja kaikkiin Länsi-Suomen levikkialueen koteihin jaetusta Joulu-lehdestä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut