Ammattilaisen jouluvinkki 3: Makea yllätys muffinin sisällä

Katja Tähtivuoren joulun kahvipöydässä pitää olla myös piparkakkuja ja kahvikakkua.

Katja Tähtivuoren seuraksi joululeivonnaisten tekoon osallistuu joskus myös Figaro-kissa. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman Puistokahvilan kondiittorin Katja Tähtivuoren kotona Euran Paneliassa on ollut joulutunnelmaa jo marraskuun puolivälistä alkaen.

Kahvilan ja leipomo-konditoria Hennon joulukiireet eivät uuvuta Tähtivuorta. Siitä kertoo jo se, että kotona valmistuu joulun aikaan yhteensä noin 600 piparkakkua, toki useammalla leivontakerralla.

Tänä vuonna piparit ovat vegaanisia hyvästä syystä.– Pikkusiskoni on vegaani, ja yritän siksi keksiä aina jotain myös hänelle.

Reseptiä on Tähtivuorelta turhaa kysellä. Se on nimittäin salaisuus.

Sen sijaan tämän Joulu-lehden lukijat pääsevät kokeilemaan kondiittorin joulumuffinsseja, joiden sisältä löytyy makea yllätys.

Piparkakkujen ohella Tähtivuori kattaa joulun kahvipöytään joulutorttuja ja kuivakakkua. Viime vuonna maistui viski-taatelikakku.

Joulu juhlista tärkein

Joulupiparkakkuja on kiva esimerkiksi viedä tuliaisina. Niitä kuluu myös Tähtivuoren ja hänen puolisonsa kotona joulun aikaan.

Aiemmin Tähtivuoren vanhemmat järjestivät joulun koko perheelle, nyt perinne on siirtynyt Katja Tähtivuorelle.

Joulu on tärkeä juhla Katja Tähtivuorelle.

– Se on ehkä juhlista tärkein, kun koko perhe kokoontuu yhteen.

Perinteistä ja uutta

Joulun aika on Puistokahvilassakin perinteinen, vaikka aina kehitellään myös jotain uutta. Glögiä, pipareita ja joulutorttuja menee tasaiseen tahtiin.

– Esitän ideoita yrittäjä Hanna Kukkarolle, ja yhdessä sitten mietitään, mitä tehdään.

Joulumuffineiden ja piparkakkujen koristelussa voi antaa mielikuvituksen lentää.

Joulumuffinit

Piparikastike: (Valion ohje) 2 dl tummaa glögiä 1 dl fariinisokeria 1 tl piparkakkumaustetta 5 g piparkakkua (n.puolikas tai kokonainen)

Mittaa kattilaan glögi ja fariinisokeri. Keitä täydellä teholla noin 5 minuuttia, jotta seos hieman tiivistyy. Lisää piparkakkumauste ja murenna joukkoon piparkakku. Sekoita kunnes kastike saostuu.

Kastikkeen voi siivilöidä, jos näyttää, että joukkoon jää piparipaloja.

Kastike paksunee jäähtyessään. Lisää joukkoon glögiä, jos kastikkeesta tulee liian paksua.

Muffinit: (Ohje: PaintedByCakes) (12 kpl) 150 g voita 65 g sokeria 70 g fariinisokeria 130 g vehnäjauhoa 1 rkl piparkakkumaustetta 1,5 tl leivinjauhetta 3 kananmunaa

Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Sekoita vehnäjauhot, piparkakkumauste ja leivinjauhe keskenään.

Vatkaa pehmeä voi, sokeri ja fariinisokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan hyvin vatkaten.

Lisää vehnäjauhoseos siivilän läpi seokseen ja sekoita nopeasti sekaisin.

Seos saattaa näyttää juoksettuneelta, mutta jauhojen lisäys ja sekoitus tasoittaa seoksen.

Lusikoi taikina paperivuokiin ja paista uunin keskitasolla noin 15–20 minuuttia, kunnes testitikkuun jää vain vähän muruja.Anna muffinien jäähtyä kokonaan.

Kun muffinit ovat jäähtyneet, kaiva keskelle pieni kuoppa esimerkiksi omenaporalla. Laita kuoppaan jäähtynyttä piparikastiketta ja nosta ottamasi pala takaisin kanneksi.

Kuorrute: 2,5 dl vispikermaa 130 g valkosuklaata

Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää hieman jäähtynyt valkosuklaa nopeasti vatkaten joukkoon. Pursota tai levitä kuorrute muffinien päälle.

Jos kuorrutetta on vaikea pursottaa, laita se kylmään hieman jähmettymään. Kuorrutetta voi värjätä pastaväreillä.

Pikeerin eli koristelutahnan tekemiseen löytyvät ohjeet: www.pikeeripossu.fi/index.php/2020/04/02/pikeeri/. Vegaaninen pikeeri onnistuu samalla ohjeella vaihtamalla valkuaisen kikherneliemeen.

Lue lisää jouluisia juttuja 23.11.2022 ilmestyneestä ja kaikkiin Länsi-Suomen levikkialueen koteihin jaetusta Joulu-lehdestä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut